Nemzeti válságról beszélnek az ausztrálok

Bár Ausztrália felnőtt lakosai közül csak minden huszadik bennszülött, a börtönökben minden negyedik rab őslakosok leszármazottja. <br /><br />

MNO
2011. 06. 28. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még aránytalanabb a helyzet a fiatalkorúak javító-nevelő intézeteiben: ott 59 százalékos a bennszülöttek aránya. Egy őslakos gyermek 28-szor nagyobb eséllyel kerül börtönbe, mint más etnikumú.

A helyzetet egyenesen nemzeti válságnak minősítette a múlt héten közzétett, 346 oldalas parlamenti jelentés, amely rámutat, hogy az utóbbi évtizedben 66 százalékkal nőtt az őslakos elítéltek száma. Bár negyven éve szerepel célként ennek a kisebbségnek a társadalmi „felemelése”, nemigen van eredmény – állapítja meg az összeállítás.

A bennszülöttek körében magas a bűnözési ráta, az alkoholizmus, a családon belüli erőszak, egészségi állapotuk rossz, várható élethosszuk tíz évvel rövidebb az átlag ausztrálénál. Több köztük az analfabéta, egyharmaddal kevesebb a jövedelmük, háromszor magasabb (16 százalékos) a munkanélküliségi rátájuk az országos átlagnál (5 százalék) – hangsúlyozza a parlamenti jelentés.

1788-ban egymillió őslakos élt Ausztráliában, számuk a fehér telepesekével „exponenciálisan” fordított arányban alakult: a földrészre behurcolt betegségek, a gyarmatosítók brutális bánásmódja drámaian megritkította soraikat. Jelenleg 517 ezer bennszülött él az országban, a 22,6 milliós összlakosság 2,3 százaléka.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.