Nincs szó kormányzati negyedről, „megalomán elképzelésekről”

A Kossuth tér átalakítását, az ország alkotmányos főteréhez méltó környezet kialakítását célozza a tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozati javaslat – mondta expozéjában Balsai István (Fidesz) az Országgyűlés szerdai ülésén.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793860" target="_blank"><strong>• A Kossuth tér állami kézbe vételéről és átalakításáról vitáznak</strong></a>

MNO
2011. 06. 29. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lázár János és L. Simon László fideszes, valamint Harrach Péter KDNP-s képviselőkkel közösen előterjesztett önálló képviselői indítványában Balsai István többek közt azt kezdeményezte, hogy a tér átalakítása a kormányzati ciklus végére valósuljon meg, ezzel egyidejűleg a kormány költözzön ki a Parlamentből.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány a második világháború után, korábbi, várban lévő épületeinek pusztulását követően költözött kényszerből a Kossuth térre, az Országgyűlés és a kormány egy épületben való elhelyezését azonban szerinte már semmi nem indokolja. „Nincs szó kormányzati negyed kialakításáról, megalomán elképzelésekről” – fogalmazott, pusztán arról szól az előterjesztés, hogy a Parlamentet nemcsak tulajdonolni, hanem használni is kizárólagosan az Országgyűlés fogja. „Ezt a célt szolgálja az is, hogy a Kossuth Lajos tér, amelyet úgy jelölünk meg, mint Magyarország alkotmányos főtere, szintén kerüljön kizárólagos állami tulajdonba”, és azt csak a törvényhozás használja.

Mint mondta, jelenleg sem az itt dolgozók parkolása nem megoldott, sem a nemzeti ereklyéket látogatók méltó fogadása és bebocsátása az épületbe. Hozzátette: az átalakítással az 1956-os sortűz áldozatainak emlékműve is jól látható lenne. Elmondta azt is: reméli, hogy az átalakítás költségeit már a jövő évi állami büdzsé tartalmazhatja. Répássy Róbert államtitkár azt mondta: a kormány megvárja az Országgyűlés végleges döntését a Kossuth tér rekonstrukciójával kapcsolatban, és végre fogja hajtani azt.

Vas Imre (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy az átalakítás által visszaállítható lesz a tér képzőművészeti arculatának 1944-et megelőző állapota, valamint szimbolikusan is érvényesül a hatalommegosztás. Burány Sándor (MSZP) minden olyan törekvést támogathatónak tartott, amely a törvényhozó és a végrehajtó hatalom szétválasztását célozza. A kormány elhelyezésének méltónak kell lenni a kabinethez, de figyelemmel kell lenni az ország teljesítőképességére is – tette hozzá.

A politikus azonban nem tartotta támogathatónak a tér 1944 előtti arculatának visszaállítását. Elmondta, bár Károlyi Mihály történelmi szerepét történészek és politikusok vitatják, neki mégis helye van a Kossuth téren, mint ahogy József Attilának is. „De nemcsak a szobrokról van szó, hanem az 1944 előtti korszakról” – hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy bár Magyarországnak 1944 után volt olyan kormánya, ami nyíltan fasiszta eszméket vallott, ennek 1944 előtti képei tagadhatatlanul léteztek. Erre az útra akkor lépett az ország, amikor a zsidótörvényeket elfogadták – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.