Orbán: Európai érdek, hogy Albánia mielőbb csatlakozhasson + Képek + Videó

Európai érdeknek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök Sali Berisha albán kormányfővel pénteken Tiranában folytatott tárgyalását követően, hogy Albánia mielőbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, amihez magyar támogatást ígért. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/788436" target="_blank">• Továbbra is hatalmas a támogatottsága Orbánnak</a></strong><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/788378" target="_blank">• Orbán: Senki sincs olyan helyzetben, hogy ne változtasson az életén</a></strong>

MNO
2011. 06. 03. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét!


A soros EU-elnök Magyarország miniszterelnöke a két politikus közös sajtóértekezletén azt is hangsúlyozta: az európai integráció kétirányú utca. Orbán Viktor hozzátette: szeretnék, ha Albániában mindenki megértené, az EU nem tekinthet el saját érdekeitől és szabályaitól, „minden csatlakozásnak előfeltétele a közös szabályok átvétele”. Magyarország minden támogatást megad Albánia EU-csatlakozási erőfeszítéseihez – fűzte hozzá.


A Berishával folytatott megbeszélésből kiemelte: az albán kormányfő világossá tette, hogy országa az érdemei alapján szeretne csatlakozni az unióhoz, s Albániában szinte teljes nemzeti konszenzus alakult ki az uniós csatlakozást illetően. Sali Berisha köszönetet mondott a magyar támogatásért – Orbánt Viktor pedig Albánia és az ő személyes barátjának nevezte –, s megerősítette, országa az érdemei alapján szeretne csatlakozni az unióhoz. Megígérte, hogy Albánia mindent megtesz a feltételek teljesítése érdekében.

A kétoldalú kapcsolatok kapcsán utalt arra, hogy Albánia kiváló feltételeket kínál a magyar befektetőknek. Orbán Viktor a magyar–albán kétoldalú kapcsolatokat problémamentesnek minősítette, megjegyezve, hogy a gazdasági kapcsolatok terén szeretnének előrelépést, „magyar sikertörténetet” elérni.


Albánia 2006 óta az Európai Unió társult országa, 2009 áprilisában pedig kérte felvételét az EU-ba, néhány héttel azután, hogy NATO-taggá vált. Jelenleg öt ország rendelkezik EU-tagjelölti státussal, Albánia három másik országgal együtt a potenciális tagjelöltek közé tartozik. Orbán Viktor az Albánia tagjelöltté válásának esélyeit firtató kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón úgy vélte, ez csak Albánián múlik, azon, hogy mennyire elkötelezett.


Fotók: Reuters


Orbán Viktor ezt követően udvariassági látogatást tett Jozefina Topalli Cobánál, az albán parlament elnökénél, majd meghívott vendégként részt vett a „béke köve” adományozási ceremónián a tiranai nemzeti múzeumban.

A magyar miniszterelnök péntek délután Új kihívások az EU előtt – Perspektíva a Nyugat-Balkán számára címmel angol nyelvű előadást tart a Tiranai Egyetemen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.