„Oroszország barátja a szíriai nép”

Oroszország rendkívül fontosnak tartja, hogy a szíriai válságban politika párbeszéd alakuljon ki – jelentette ki Mihail Margelov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke kedden Moszkvában, miután találkozott a szíriai ellenzék küldöttségével.

MNO
2011. 06. 28. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője múlt héten bejelentette: orosz hivatalos személyiségek nem fogadják a szíriai ellenzék képviselőit. A csoport kizárólag az Oroszországi Közösség az Ázsiai és Afrikai Népekkel való Szolidaritásért és Együttműködésért elnevezésű társadalmi szervezet útján érkezik Moszkvába – mondta Lukasevics. E szervezetnek elnöke Mihail Margelov, aki előre hangsúlyozta, hogy ebben a minőségében találkozik a küldöttséggel.

Margelov, aki egyben Dmitrij Medvegyev afrikai megbízottja is, a találkozó után úgy vélekedett, a két ország kapcsolatai olyan tőkét jelentenek, amelyet nem szabad elpazarolni, ezért lép fel Moszkva határozottan mindenféle erőszak és fegyveres összetűzés azonnali beszüntetése és a rendezést szolgáló politikai párbeszéd megkezdése mellett. Szólt arról, hogy Szíriában több ezerre tehető az oroszországi és szovjet egyetemeken végzettek száma, sok orosz állampolgár él a közel-keleti országban, és Oroszországban is jelentős a szíriai diaszpóra. „A politikai vezetők jönnek és mennek, Oroszország barátja a szíriai nép” – mondta Margelov.

A sajtó képviselőinek kifejtette, hogy a Moszkvába érkezett csoportban a szíriai politikai élet és az ottani társadalmi szervezetek különböző árnyalatait képviselő személyiségek vannak. A küldöttség tagjai megerősítették, hogy az összecsapások áldozatai között orosz állampolgárok is vannak, és reményüknek adtak hangot, hogy Moszkva nyomást gyakorol a szíriai hatalomra az erőszak beszüntetése érdekében. Radvan Zijade küldöttségvezető, a damaszkuszi Emberi Jogi Kutató Központ alapítója hangsúlyozta: mára világossá vált, hogy a tüntetések nem érnek véget, és hogy a szíriaiak Bassár el-Aszad elnökben már nem az ország legitim vezetőjét látják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.