Össztűz alatt az afganisztáni stratégia

Az utóbbi napok során Afganisztánban elesett három katona tiszteletére rendezett pénteki gyászünnepség kapcsán ismét felerősödtek Németországban a katonai kivonulást követelő hangok, míg a hadsereg vezetősége stratégiai felülvizsgálatot akar.

Karczag Eszter
2011. 06. 03. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki már a harmadik csapás volt a Bundeswehr alakulataira kilenc napon belül, a négy elesett katonával az afgán offenzíva német áldozatainak száma 52-re emelkedett. A veszteségek egy része ráadásul – katonai szakértők szerint – elkerülhető lett volna. Hellmut Königshaus, a német parlament honvédelmi biztosa kijelentette, hogy senki sem küldhet német katonákat háborúba anélkül, hogy ne tenné meg a kellő biztonsági lépéseket és felülvizsgálatokat. Königshaus egy interjújában kifejtette: a páncélozott harckocsi elleni támadás csupán a német haderő technikai alulfejlettsége végett lehetett sikeres, hiszen az amerikai harckocsik külsejéről már robotkarral eltávolíthatók a rá dobott különböző robbanóanyagok.

A német lakosság körében azonban korántsem a technikai fejlesztések, sokkal inkább a katonák mihamarabbi hazajuttatása a cél, s hogy Angela Merkel kancellárnak ne kelljen többé mély együttérzését kifejeznie huszonéves katonák gyászoló családjai felé – ahogy tette azt tegnap is. Guido Westerwelle külügyminiszter mindenkit óvott attól, hogy a legújabb csapás miatt elforduljanak az eddigi stratégiától és hangsúlyozta, hogy a belső kibékítéshez rögös az út, azonban ésszerű alternatíva nincs.

Thomas de Maiziére védelmi miniszter is a német szerepvállalást támogatja, és – noha megérti a stratégiát kritizálókat – leszögezte: nem szabad meghátrálni az erőszakkal szemben. Claudia Roth, az egyre népszerűbb Zöld Párt elnöke is haszontalannak nevezte a szövetségesek stratégiáját, mely csak növeli a destabilizációt és a bizalmatlanságot az afgán lakosság körében, s ő is vizsgálatra szólította fel a kormányt. A német baloldal továbbra is az alakulatok azonnali kivonását követeli, melyre azonban a jelenlegi tervek szerint csak 2014-ben kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.