Öt év az ittas gázolónak

Öt év, börtönben letöltendő büntetésre ítélte a tiszakécskei Sánta Tamást a Kecskeméti Városi Bíróság első fokon csütörtökön, mert a férfi ittas állapotban vezette járművét, és három ember halálát okozta. Az ügyész és a vádlott tudomásul vette az ítéletet, míg a vádlott védője három nap gondolkodási időt kért.

MNO
2011. 06. 16. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27 éves Sánta Tamás 2009. március 29-én este Tiszakécske lakott területén kívül ittas állapotban, a megengedett sebességnél gyorsabban vezette személygépkocsiját, és elütötte az előtte közlekedő kerékpárost, majd nekiütközött az előtte haladó lassú járműnek és az ahhoz kapcsolt félpótkocsinak is. A baleset következtében a lassú jármű vezetője a helyszínen, utasa, valamint a kerékpáros nő a kórházba szállítás után meghalt.

Endrényi Mónika tanácsvezető bíró a súlyosbító és enyhítő körülmények figyelembevételével az öttől tíz évig terjedő büntetési tétel minimumában tartotta indokoltnak a büntetés kiszabását. A bíróság tényként állapította meg, hogy a vádlott ittas állapotban, az adott útszakaszra megállapított óránkénti 40 kilométeres helyett 108-121 kilométeres sebességgel közlekedett. Sánta Tamás személygépkocsijával elgázolta a láthatósági mellényt viselő kerékpárost, valamint nekiütközött a kivilágított lassú járműnek, amelynek félpótkocsiján szabálytalanul utazott a baleset egyik halálos áldozata.

A bíróság által a bizonyítási eljárás során meghallgatott szakértő szerint Sánta Tamásnál a baleset idején a véralkoholszint 2 ezrelék körüli volt. A helyszínre érkező orvos és a mentősök vallomásából kiderült, hogy az egyik sérültet a baleset helyszínétől 50 méterre, a másikat 80 méterre találták meg. Az egyik férfin már nem tudtak segíteni, olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett. A bíróság korábban tanúként hallgatta meg az egyik elhunyt férfi édesapját is, aki akkor az MTI-nek elmondta: 18 éves, nős fia és 26 éves veje, valamint nászasszonya halt meg a balesetben. Veje a helyszínen, nászasszonya a kórházba szállítás után elhunyt, a fia pedig több mint egy hónapig feküdt kómában a kórházban, majd meghalt.

Endrényi Mónika bíró enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerő vallomását, megbánó magatartását. Figyelembe vette, hogy a férfi két kiskorú gyerek eltartásáról is gondoskodik, valamint hogy büntetlen előéletű. Az ítéletet a vádhatóság képviselője, Gaál Tibor ügyész és a vádlott is tudomásul vette, a vádlott védője azonban három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.