Rekordszinten lehet a kivitel

Jelentősen emelte a német export idei bővülésére vonatkozó korábbi előrejelzését a német iparszövetség, a BDI.

MNO
2011. 06. 05. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség elnöke a Welt am Sonntagnak nyilatkozva úgy becsülte, hogy az általuk eddig 7,5 százalékra valószínűsített exportnövekedést a tényleges bővülési ütem jóval meghaladja majd, és 11 százalék körül lesz.

A kivitel nem csupán német viszonylatban lesz rekordszinten, hanem minden bizonnyal meghaladja a világkereskedelem növekedési ütemét is, amelyet a Nemzetközi Valutaalap 7,4 százalékra tesz 2011-ben – jelentette ki a lapnak Hans-Peter Keitel. Az elnök szerint a német ipar részesedése az idén is tovább nő a világpiacon.

A világ első számú exportőrének kivitele 18,5 százalékkal nőtt tavaly a válságos 2009-es évhez képest. Az export 951,9 milliárd eurót tett ki 2010-ben; így a legnagyobb uniós gazdaság kivitele nem sokkal maradt el a történelmi rekordtól, a 2008-ban elért 984 milliárd eurótól. A német kivitel elemzők szerint az idén új csúcsra nőhet, túllépve az ezermilliárd eurót is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.