Rendkívüli helyzetben hozott jó döntés volt a tartalék piacra dobása

Eltér az Európai Unió és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) véleménye a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) döntéséről, amelynek értelmében a szervezet stratégiai tartalékaiból dobott piacra a közelmúltban – mondta Fellegi Tamás Bécsben hétfőn.

MNO
2011. 06. 27. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügynökségnek a piacok stabilizálása és az erős áringadozás megszüntetése érdekében hozott döntése rövid távon az európai gazdaságok érdekét szolgálja – mondta a magyar nemzeti fejlesztési miniszter az EU és az OPEC találkozója után magyar újságíróknak nyilatkozva. Hozzátette, hogy az ilyen lépéseket továbbra is csak rendkívüli esetben lehet alkalmazni.

Az OPEC álláspontja szerint a piacok így is telítettek. A szervezet főtitkára a döntés visszavonására szólította fel az ügynökséget.

A stratégiai ágazatokban erősítik az állam szerepét

A kormány továbbra is törekszik arra, hogy erősítse az állam szerepét stratégiai ágazatokban, illetve stratégiai vállalatokban – mondta Fellegi egy újságírói kérdésre válaszolva. Közölte, „leginkább az energiaágazatban” jöhet ez szóba. A miniszter nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy mennyi és milyen forrást szán erre a kormány. Hangsúlyozta azonban, nem önmagában az állami részesedés szerzése a cél, jövedelmezőnek is kell lennie a tulajdonszerzésnek. „Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a finanszírozás módját anélkül, hogy növekedne az államadósság” – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.