Robbantottak és vuvuzelákkal zajongtak + Képek

Nagyszabású tüntetést rendezett csütörtökön, az EU-elnökség átvétele előtt egy nappal Varsó központjában a kormány gazdaság- és szociálpolitikája ellen tiltakozva a Szolidaritás szakszervezet.

MNO
2011. 06. 30. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország minden részéből érkezett tüntetők – becslések szerint mintegy 30 ezren – megbénították a belvárost. A demonstráció jelmondata ugyanaz volt, mint az egy hónappal ezelőtti országos tüntetésé: „A ti politikátok – a mi nyomorunk”.


A követelések is egybeestek: a minimálbér emelése, az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése, a szociális juttatások és az abban részesülők arányának emelése. A tüntetők a szejm, majd a miniszterelnöki hivatal elé vonultak, petárdákat robbantottak, vuvuzelákkal zajongtak, és kórusban skandálták: „Tolvajok, tolvajok”. Aktivisták aláírásokat gyűjtöttek egy törvénytervezethez, amely a GDP növekedéséhez kötné a minimálbér emelését.


A szakszervezet félmillió aláírást akar a „Szolidaritás EU-elnökségi ajándékaként” a kormánynak átnyújtani. A tüntetés nagy hangerővel, de atrocitások nélkül zajlott le.


Fotók: Reuters


A Szolidaritás a demonstrációval az Európai Unió felelőseinek a figyelmét akarta a lengyelországi munkavállalók problémáira irányítani. Emellett fel kívántak lépni az EU klímapolitikája ellen, amely szerintük az energiaárak növekedéséhez vezet, és katasztrófális következményekkel jár a lengyel társadalomra. A Szolidaritás többsége az elmúlt évek választásain a mai ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság pártot támogatta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.