Senkinek sem kegyelmeznek, aki benne van a kártyás mutyiban

Pécs önkormányzata szigorítja a fellépést azok ellen, akik visszaélnek a mozgáskorlátozottak parkolókártyáival.

MNO
2011. 06. 03. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: az önkormányzat ugyan nem tud változtatni, szigorítani e kártyák igényléséhez szükséges törvényi procedúrán, ellenben megteheti, hogy rendkívül komolyan ellenőrzi azok használatát. Utalt rá, hogy a mozgáskorlátozottak parkolókártyáival való visszaélés közokirat-hamisításnak minősül, és börtönbüntetéssel sújtható.

„A tisztességes, becsületes pécsi polgárok, illetve a rokkantkártyára valóban rászorulók érdekében a mai naptól szigorú vizsgálatot rendeltem el. Az eredményesség érdekében pontos részleteket nem hozhatunk nyilvánosságra, annyit azonban szükségesnek tartok jelezni, hogy a rendőrségen külön akciócsoport állt fel a napokban, amelynek csak az a feladata, hogy a rokkantkártyával parkolókat ellenőrizzék” – mutatott rá.

A politikus megjegyezte: a jogszabályi keretek között, a megszokottól eltérő eszközöket is használnak majd a visszaélők kiszűrésére, azonosítására, és ebben a munkában a térfigyelő kamerák az eddiginél nagyobb szerepet kapnak. „A szigorított ellenőrzés nemcsak a felhasználókra terjed ki, hanem azokra is, akik például szakvéleményükkel lehetővé tették a kártyák kiváltását” – jegyezte meg.

Páva Zsolt magyarázata szerint az utóbbi napokban sok pécsi lakos jelezte az önkormányzatnak, hogy egyre többen parkolnak a városban hamis, vagy jogtalanul használt, mozgáskorlátozottaknak kiállított kártyával, és ezt felháborítónak tartják. A problémával a média is foglalkozott, rávilágítva több visszaélésre. „A nyilvántartás alapján csak idén április végéig riasztóan sok, több mint 11 670 ilyen parkolókártyát váltottak ki Pécsett” – olvasható a polgármester közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.