Stabil jövőképet fog eredményezni a kormány politikája

A munkavállalóknak és az egész társadalomnak nagy áldozatába fog kerülni, mire az ország visszanyeri gazdasági függetlenségét, vagy legalábbis viszonylagos stabilitását – közölte Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke pénteken sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.

MNO
2011. 06. 03. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MOSZ elnöke a sajtótájékoztató előtt a gazdasági helyzetről, a munkavállalók, ezen belül a Volán-társaságok dolgozóinak helyzetéről tartott fórumot Zalaegerszegen.

Palkovics Imre szerint a kormány politikája egy stabil jövőképet és a hétköznapokban is túlélhető viszonyokat fog eredményezni. Az ország az elmúlt évtizedekben adósságcsapdába került, de a „kormány fel akarja számolni ezt a helyzetet, ami nem lesz egy dicsőséges menet”. A nemzetközi pénzügyi hatalom miatt kiszolgáltatottság alakult ki, ezért nehéz küzdelem lesz, de ebből mindenkinek ki kell vennie a részét. Ugyanakkor a szakszervezeteknek azon kell őrködniük, hogy a munkavállalók ne egy „ázsiai piacon találják magukat” a folyamat végén.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) helyzetéről és a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács megalakításáról Palkovics Imre úgy vélekedett, nem az a kérdés, hogy milyen formában valósul meg, hanem az, hogy milyen társadalmi egyeztetés után jön létre. Nézete szerint a gazdaság, a társadalom szerteágazó problémáit csak szélesebb körű egyeztetéssel lehet megoldani. A MOSZ elnöke beszélt arról is, hogy a szakszervezetek kezdeményezésére június 16-án csendes demonstrációt szerveznek, amivel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a „munkavállalók, ha a helyzet úgy adódik, fel tudnak és fel is akarnak lépni”.

Budapesten a szakszervezetek szándéka szerint forgalomlassítás lesz, és minden jelentős városban lesznek figyelemfelkeltő demonstrációk. A demonstrációval nem az érdekegyeztetés megszüntetése miatt tiltakoznak, hanem azért, mert az új feltételek kialakításába nem vonták be az érintetteket, és azt szeretnék elérni, hogy a jövőben az ilyen döntésekbe a kormány vonja be a szakszervezeteket is.

A munka világa háromoldalú; a feltételrendszert a kormánynak, a munkaadóknak és a szakszervezeteknek kell egyeztetni, a szakszervezeteknek pedig ezen belül elengedhetetlen szerepe van abban, hogy a megtermelt javaknak tisztességes társadalmilag igazságos szétosztásán munkálkodjon – összegezte Palkovics Imre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.