Sugárzást mértek az erőmű környékén lakók vizeletében

Radioaktív sugárzást mértek 15, a sérült fukusimai atomerőmű környékén élő ember vizeletében, s ezzel bizonyossá vált, hogy a lakosok belső sugárzásnak is ki vannak téve – adta hírül a The Japan Times hétfőn.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/793373" target="_blank"><strong>• Csak így kerülhető el egy újabb nukleáris katasztrófa</strong></a>

MNO
2011. 06. 27. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgált, 4 és 77 év közötti japánok mindegyike a márciusi cunami és földrengés következtében megrongálódott fukusimai erőműtől 30 és 40 kilométerre lévő két településen él. Vizeletükben a Hirosimai Egyetem professzorai 3 millisievert erősségű sugárzást mértek, s a két májusi vizsgálat során radioaktív céziumot is kimutattak a mintákban.

„Ha nem esznek zöldségeket vagy más sugárszennyezett élelmiszereket, nem lesz nagyobb probléma. De nem lesz egyszerű az embereknek továbbra is ezen a területen élniük” – kommentálta a vizsgálatok eredményeit Nanao Kamada biológusprofesszor. – Azt szeretnénk, ha ezek az adatok meggyőznék a lakosokat az elköltözés szükségességéről – fűzte hozzá a kutató.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a környék lakosait 4,9 és 14,2 millisievert közötti sugárzás érte két hónap alatt. Összehasonlításképpen, a gyomor- és bélrendszer röntgenvizsgálat során 14 millisievert sugárzás éri a betegeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.