Súlyos vereséget szenvedtek a szocialisták + Képek

Az ellenzéki, jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) győzött a Portugáliában rendezett előre hozott parlamenti választásokon a vasárnap este nyilvánosságra hozott részeredmény szerint; José Sócrates szocialista párti miniszterelnök elismerte vereségét, a következő kormányfő Pedro Passos Coelho PSD-vezető lehet. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/788542"><strong>• Stabil kormány nélkül totális összeomlás jöhet + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 06. 3:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazatok közel nyolcvan százalékának összesítésén alapuló, vasárnap este nyilvánosságra hozott részeredmény szerint a PSD a szavazatok 37-42,5 százalékára, míg Sócrates kormányfő Szocialista Pártja (PS) a voksok 24,4-30 százalékára számíthat.

Mivel a jobboldali konzervatív Néppárt (CDS-PP) a szavazatok 10,9 százalékát mondhatja magáénak, a jobboldal együttesen abszolút többségbe kerülhet a parlamentben.


Pedro Passos Coelho lehet az új kormányfő

Portugáliában azért rendeztek előre hozott választásokat, mert a kormány március végén lemondott, miután a parlament elutasította az újabb gazdasági megszorítócsomag-tervet. A kemény megszorítás a 78 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segély feltétele.

José Sócrates vasárnap este elismerte választási vereségét, és bejelentette lemondását a Szocialista Pártban viselt főtitkári tisztségéről. Sócrates 2004 óta állt a PS és 2005 óta a portugál kormány élén.


José Sócrates elismerte vereségét –

Fotók: Reuters


Pedro Passos Coelho vasárnap este kijelentette, hogy országa nem lesz teher a hitelezők számára, és „minden tőlük telhetőt elkövetnek azért, hogy a portugál állam eleget tegyen kötelezettségeinek”. Közölte azt is, hogy a lehető leggyorsabban megalakítja a PSD és a CDS-PP koalíciós kormányát.

Jóllehet az előre hozott parlamenti választásokat az ibériai országot megrázó súlyos pénzügyi válság idején rendezték meg, a 9,6 millió választópolgár több mint 42 százaléka nem élt választási jogával. Parlamenti választások esetében még soha ennyien nem maradtak távol az urnáktól azóta, hogy a diktatúrát megdöntve 1974-ben demokratikus kormányzati rendszer jött létre Portugáliában.

Korábbi jelentések szerint a szavazók tisztában voltak azzal, mostani döntésük csupán arról szól, hogy melyik párt hajtsa végre a segély feltételéül szabott megszorításokat. Tartanak a szocialistáktól, de tartanak egy jobboldali koalíciótól is, amely ígérete szerint még a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank alkotta trojkánál is messzebb menne a privatizációban, a munkaerőpiac és a közszolgáltatások megreformálásában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.