Sztrájkokra és demonstrációkra készülnek a szakszervezetek

Akcióegység alakult csütörtökön hat konföderáció mintegy ötven szakszervezete részvételével; az érdekképviseletek megállapodtak abban, hogy szeptember 29-től különféle akciókat, valamint sztrájk- és demonstrációsorozatot indítanak, ha a kormány nem egyeztet velük a munka világát érintő változtatásokról.

MNO
2011. 06. 30. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akcióegység tagjai a munka világát érintő kedvezőtlen kormányzati döntések, az alkotmányos jogok elvesztése, a nyugdíj- és az érdekegyeztető rendszer totális szétverése ellen tiltakoznak – közölte csütörtökön este a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), amely a délutáni egyeztetés házigazdája volt. Az egyeztetésen ott volt az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint a Liga Szakszervezetek. A Munkástanácsok konföderációs szinten nem vett részt.

A közlemény szerint az akcióegység hangolja majd össze a szeptember végi országos megmozdulásokat. Az akcióegységet Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke vezetésével operatív bizottság koordinálja, a tervezett konkrét lépésekről hamarosan egyeztetnek – áll a közleményben.

A gyűlés résztvevői elfogadtak egy közös kiáltványt is, ebben tiltakoznak az alkotmányos jogok csorbítása, a visszamenőleges hatályú jogalkotás ellen. Követelik, hogy a munkavállalók alapvető jogairól az Országgyűlés csak a szociális partnerekkel történő megegyezést követően döntsön, valamint hogy tartsák meg a korengedményes, korkedvezményes, előre hozott öregségi, özvegyi, rokkant- és a szolgálati nyugdíj intézményét. Követelik azt is, hogy a munka világát érintő kérdésekben a kormány egyezzen meg a munkavállalók képviselőivel.

A kiáltvány szerint ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor 2011. szeptember 29-től határozatlan idejű összehangolt országos akcióba kezdenek. „A szervezett megmozdulások célja jogaink megvédése és a kormánnyal történő megállapodások kikényszerítése. Békés eszközökkel, jogainkkal élve, a törvényeket betartva akarjuk közös céljainkat elérni” – hangsúlyozzák az érdekképviseletek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.