Támadás a luxusszálló ellen, sok halott + Videó

Tálib fegyveresek támadták meg a kabuli Intercontinental szállodát kedd este. Az akcióban hét támadó életét vesztette, de legalább 11 másik személy is meghalt.<br />

MNO
2011. 06. 29. 3:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemtanúk szerint több támadó hatolt be az afgán főváros egyik legnagyobb szállójába, amelyben főként külföldiek szállnak meg, és afgán vezetők tartanak értekezleteket. A helyszínen tartózkodók szerint a fegyverropogás mellett legalább egy robbanás döreje is hallatszott. Később már több detonációról érkeztek hírek. Az akcióban a jelentések szerint hét fegyveres tálib vett részt.

Mohammed Zahir, Kabul bűnügyi rendőrségének a főnöke elmondta, hogy a rendfenntartó erők azonnal a helyszínre vonultak, lezárták az épülethez vezető utakat. A rendőrségi vezető közölte, hogy a szállodafoglalók és a rendőrök közötti összecsapás még éjfél után is folytatódott. A belügyminisztérium később közölte: a lövöldözés öt órán át tartott, és a jelenleg rendelkezésekre álló értesülések szerint legkevesebb hét kamikaze támadó életét vesztette, rajtuk kívül legalább 11 másik személy is meghalt a támadásban, ők a szálloda biztonsági őrei és civilek voltak. A halottak száma növekedhet, mivel a hotel átkutatása még folyik.



Az Afganisztánban állomásozó NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) helikopterei is bekapcsolódtak a támadók legyűrésébe, és két helikopter a szálloda tetejéről tüzelő három tálibbal végzett.

A kabuli Intercontinentalt 1969-ben építettek fel egy dombtetőn, amely az afgán főváros nyugati része fölött magasodik. Elvileg rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik. A szálloda zártkörű rendezvényeknek is otthont ad, és egyes hírek szerint a kedd esti támadás idején lakodalom volt a szállóban, számos vendég részvételével.

Washington azonnal erélyesen elítélte az akciót. Az amerikai külügyminisztérium közleményében leszögezte: ez a támadás is bizonyítja, hogy a tálibok semmibe veszik az emberi életet.

(MTI, CNN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.