Tarlós politikai cirkusznak nevezte a szocialista javaslatot + Képriport

A napirend elfogadásával megkezdődött a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése szerda délelőtt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789317" target="_blank"><strong>• A közgyűlés ülése alatt születhet meg a sorsdöntő ítélet</strong></a>

MNO
2011. 06. 08. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők többsége nem támogatta az MSZP két javaslatának napirendre vételét, így azokat nem tárgyalja a testület. Az egyik előterjesztés a Budaörsi úti buszsáv kialakításával kapcsolatos vizsgálóbizottság felállításáról szólt, a másik pedig a budapesti egészségügyi modell első lépését tartalmazta.

Tarlós István főpolgármester a buszsáv kapcsán politikai cirkusznak nevezte a javaslattételt, míg az egészségügyet érintő indítvány kapcsán közölte: érdemében okafogyottnak tartja az előterjesztést, miután a kormány már döntött a kérdésben.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője felháborítónak nevezte, hogy az egészségügyet érintő előterjesztéssel nem foglalkoznak, ezért szavazást kért a napirendre vételről. A javaslat tárgyalását kilencen támogatták, ketten tartózkodtak, 21-en pedig nemmel szavaztak.

A Fővárosi Közgyűlés egyebek mellett huszonhárom közoktatási intézmény vezetői pályázatáról, a budapesti közösségi közlekedés állami normatív támogatásáról, valamint a Római-parti gát második ütemének építéséről dönt. A napirendet 22 igen szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadták el.

Elfogadták az iskolák pályázatait

Tizenkilenc fővárosi fenntartású közoktatási intézmény vezetőjének pályázatát fogadta el a Fővárosi Közgyűlés szerdán, így ők augusztus 15-től öt évig tölthetik be a posztot. Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint az érintett fővárosi fenntartású oktatási-nevelési intézmények mostani vezetőinek megbízása augusztus 15-én jár le, ezért az álláshelyek betöltésére pályázatot írt ki az önkormányzat. A 23 vezetői posztra – a határidőig – 47 pályázat érkezett, közülük 31 felelt meg a kiírási feltételeknek. A pályázatokat véleményező munkacsoport 29 pályázót hallgatott meg, miután az egyik jelentkező nem jelent meg, egy másik pedig visszavonta pályázatát. A meghallgatások után további ketten visszaléptek – derül ki az előterjesztésből.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán 19 pályázatot fogadott el, a fennmaradó négy álláshelyre olyan jelentkező volt, aki a pályáztatás megkezdéséig nem szerezte meg a szükséges közoktatás-vezetői végzettséget, illetve sem az alkalmazotti közösség, sem a munkacsoport nem javasolta a posztra. Csomós Miklós javaslata szerint ezekben az intézményekben a helyettesítés rendje szerint kell ellátni a vezetéssel kapcsolatos feladatokat 2012. augusztus 15-ig.

Az új vezetők már egy nemrégiben kidolgozott objektív rendszer szerint kapják a garantált összegen felüli illetménykiegészítésüket, amelyben szempont – egyebek mellett – az intézmény alapfeladata, figyelembe veszik az intézmény létszámadatait, a kapcsolódó további tagintézmények számát, az intézmény több területet érintő profilját, valamint az esetleges esti, levelező oktatást, felnőttképzést. A többi fővárosi fenntartású közoktatási intézmény vezetőjének juttatása egyelőre nem változik, azonban a határozott idejű megbízatás lejárta után már az új feltételek vonatkoznak a leendő vezetőkre.

32 milliárdos támogatásra számítanak

Egyhangúlag megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti közösségi közlekedés normatív támogatásának igényléséről szóló előterjesztést szerdai ülésén. A György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes által beadott előterjesztés szerint a kérelmet június 7-ig kellett beadni, ezt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) meg is tette. Mivel az igénylést előíró törvény május 25-i hatálybalépése, illetve a beadási határidő között a közgyűlés nem ülésezett, a képviselők most döntöttek a támogatáshoz csatolandó nyilatkozat elfogadásáról. Ezeket a BKK hiánypótlásként nyújtja be.

A kormány augusztus 12-ig dönt a kérelem elbírálásáról, a főváros legalább 32 milliárd forint támogatásra számít, mivel a törvény előírja, hogy az előző évinél kisebb összeg nem adható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.