Több település kimarad

Több Tolna megyei település kimarad a hulladéklerakók helyreállításából, miután nem felelnek meg a Környezet és energia operatív program (Keop) keretében meghirdetett pályázat feltételeinek.

MNO
2011. 06. 16. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-balatoni, Sió-völgyi hulladékkezelési rendszer 204 települése közül 40 esetében nem került sor a hulladéktelepek rekultivációjára; a kimaradó települések most a szekszárdi önkormányzat összefogásával alakítanak társulást és nyújtanak be pályázatot a lerakók helyreállítására – mondta Ács Rezső, a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke. A Keop pályázatán a társulások százszázalékos támogatást nyerhetnek el 650 millió és egymilliárd forint között. Eddig Tolna megyéből csaknem 20 önkormányzat jelezte csatlakozási szándékát, több település azonban nem tudja teljesíteni a kiírás feltételeit – tette hozzá a cikói társulás elnöke.

Előírás például, hogy csak 2005. december 31. előtt bezárt hulladéklerakók helyreállítására lehet pályázni, illetve azok a települések juthatnak támogatáshoz, ahol önkormányzati vagy állami tulajdonú területen volt a lerakó. Ki vannak zárva a pályázatból azok az önkormányzatok is, amelyek területén illegális hulladéktelep volt. Így többek közt Kakasd, Tevel, Cikó, Madocsa, Bölcske, Nagydorog részt vehet a pályázaton, Magyarkeszi, Pincehely, Sárpilis ugyanakkor elesik a támogatástól. Pincehely például azért nem felel meg a feltételeknek, mert a hatóság csak 2006. januárban rendelte el a szeméttelep bezárását.

A dél-balatoni, Sió-völgyi hulladékgazdálkodási rendszer keretében 18 Tolna megyei településen szintén európai uniós támogatással végzik el a hulladéklerakók környezetének rekultivációját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.