Több tízmillió folyt be a bombás gyilkos tárgyaiból

Online aukción bocsátották árverésre a levélbombái miatt életfogytiglani börtönbüntetését töltő, Unabomber néven ismert Ted Kaczynski személyes tárgyait. A csütörtöki árverésből 190 ezer dollár (közel 35 millió forint) folyt be a terrorista áldozatainak és családtagjaik javára.

MNO
2011. 06. 03. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ted Kaczynski 16 robbantásos merényletet követett el, amelyeknek három halálos áldozata és több mint húsz sérültje volt az Egyesült Államokban. A terrorista házilag készített levélbombákat küldött áldozatainak 1978. és 1995. között. Kaczynskit 1996-ban fogták el Montanában. A szövetségi kormány elrendelte aukción 40 ezer dollárért (7,3 millió forintért) kelt el az a kiáltvány, amelyben az egykori matematikaprofesszor arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a technikai fejlődés szerinte katasztrófához vezet. Arra hivatkozott, hogy merényleteivel is erre akart figyelmeztetni.

Az írógépet, amelyen a manifesztumot leírta 22 ezer dollárért (4 millió forintért) vásárolták meg. Kézzel írott önéletrajza pedig közel 18 ezer dollárért (3,3 millió forintért) talált vevőre. Kaczynski az árverés előtt sikertelen kísérletet tett arra, hogy megakadályozza az aukciót. Pár évvel ezelőtt a Reuters hírügynökségnek küldött levelében azt szorgalmazta, írásait tegyék hozzáférhetővé kutatók és könyvtárak számára, hogy ne merüljenek feledésbe. Ennek érdekében már évek óta próbálta elérni a bíróságon, hogy visszakapja az írásai fölötti rendelkezés jogát. Az aukció egyúttal ennek a jogi huzavonának a végére tett pontot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.