Tovább bővítenék a német–kínai kereskedelmi forgalmat + Képek

A kínai–német kereskedelmi forgalom további jelentős bővítésének a terveiről beszélt az ázsiai ország miniszterelnöke és a német kancellár a kedden Berlinben kezdődött kormányközi konzultáción.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793621" target="_blank"><strong>• Kína meghatszorozza bevitelét</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793482" target="_blank"><strong>• Hogy mondják kínaiul: főpályaudvar?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793311" target="_blank"><strong>• Kína nem csak Magyarországnak akar segíteni</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793125" target="_blank"><strong>• Orbán: Itt találhatóak a legjelentősebb tartalékok + Videó</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel azt mondta, hogy Németország és Kína – a legnagyobb európai, illetve ázsiai gazdaság – a kétoldalú kereskedelmet évi 200 milliárd euróra akarja növelni 2015-re. Ez tavaly 130 milliárd eurót tett ki, ami 38,5 százalékos bővülés 2009-hez képest.


Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő szerint a kereskedelmi forgalom még nagyobb mértékben, a duplájára nőhet 2015-re. A Kínába irányuló német export tavaly 53,6 milliárd euró volt, az onnan származó import 76,5 milliárd eurót tett ki. Kína most Németország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, és mindkét fél szerint Kína előrébb kerülhet a rangsorban. Kína 2009-ben a világ legnagyobb exportálója lett, megelőzve az addigi listavezető Németországot.


A kínai miniszterelnök kitért az euróövezeti adósságproblémára, ami Ven Csia-pao szerint csak átmeneti. Ez ismét megerősíti azt a véleményt, hogy Kína bizalommal van az euró iránt. Kína 3000 milliárd dolláros devizatartalékának közel negyede van euróban.






Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.