Továbbra is hatalmas a támogatottsága Orbánnak

Az Orbán-kormány egyéves tevékenységéről, az eddig meghozott és a közeljövőben várható újabb fontos intézkedésekről közöl egyoldalas cikket pénteki számában Gyorsabb tempót vesz a magyar forradalom címmel a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel gazdasági-közéleti napilap.

MNO
2011. 06. 03. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam radikális „újrabútorozása” után Orbán Viktor miniszterelnök a magyar forradalom második szakaszához lát hozzá – írja a szerző, felsorolva az eddig meghozott intézkedéseket, köztük a bankadót és a válságadókat, az egykulcsos adórendszer bevezetését, a médiatörvényt vagy a svájci frank árfolyamának rögzítését. Gyors ütemben fog szavazni a parlament 40 sarkalatos törvényről, az egészségügy privatizációjának tervezetéről, az egyenruhás szolgálatok tagjai nyugdíjkedvezményeinek és a közigazgatásnak a reformjáról.

A szerző szerint Orbán változatlanul nagy támogatást élvez, de kormányzásának ez a második szakasza megfoszthatja őt népszerűségétől és a hatalomtól, mert túlságosan fájdalmas döntéseket kell hoznia, amelyek nem múlnak el nyomtalanul, sok társadalmi csoport érdekeit sértik az egyenruhás szolgálatok tagjaitól az orvosokon keresztül a felsőoktatásban dolgozó tanárokig. A felsőoktatási reform nyomán az összevonások következtében 27 intézményből 14 marad. Nem nehéz elképzelni, hogy nem minden tanár őrizheti meg állását.

Lánczi András professzor, a Corvinus Egyetem tanára a lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy nem csak takarékosságról van szó: a magyar műszaki felsőoktatás és az egyetemek évek óta nem kerülnek be a nemzetközi rangsorba. A felsőoktatási reformmal egyidejűleg szélesíteni akarják az általános iskolák hálózatát, és egyedüli országként Európában 16 éves korban rögzítenék az iskolalátogatási kötelezettség felső határát.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes elmondta a lapnak, hogy az egyenruhások nyugdíjkedvezményeinek átalakításától a kormány három év alatt 500 milliárd forint megtakarítást vár. Legközelebbi munkatársai nem hivatalos beszélgetésekben elárulták, hogy a kormány népszerűségének radikális csökkenésével számolnak, egészen odáig menően, hogy akár elveszítheti a következő választásokat.

A budapesti minisztériumokban ideges légkör uralkodik – írta a lap. Mindenki tudatában van annak, hogy a kormányzás nehéz második éve következik. Gyakran hallani azt a véleményt, hogy csak most kezdődik a vita arról: „Orbán második Lukasenka-e, vagy a tekintélyelvű módszereiről ismert volt szlovák miniszterelnököt, Vladimír Meciart utánozza”.

Idáig csak a fővárosi liberális elit, a nagyvállalkozók és a nyugati média körében voltak ellenségei, akiknek a befolyását a szavazókra jobbára sikerült semlegesíteni. De most nehezebb időszak következik, mert az intézkedések a hétköznapi állampolgárokat fogják húsbavágóan érinteni – zárul a lengyel lap cikke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.