Tüntetés Izraelben: „Bibi, ismerd el a palesztinokat!”

Több ezer izraeli tüntetett a palesztin állam és a békefolyamat folytatása mellett Tel-Aviv utcáin – tudósít a Haarec. „Netanjahu nemet mondott – mi mondjunk igent” – ez volt a demonstrálók jelszava. Az egyetemek is vétkesek a fiatalok radikalizálódásában – jelentette ki Theresa May belügyminiszter a The Telegraphnak. A tory politikus további részleteket árult el az új terrormegelőzési programról.<br />

Kovács N. László
2011. 06. 06. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haarec (www.haaretz.com)

Több ezer izraeli tüntetett a palesztin állam és a békefolyamat folytatása mellett Tel-Aviv utcáin – tudósít a Haarec. „Netanjahu nemet mondott – mi mondjunk igent” – ez volt a demonstrálók jelszava.

Mintegy ötezer tüntető jelent meg a főváros központjában megtartott tiltakozó akción, melyet főként
baloldali pártok és szervezetek hívtak életre. A demonstrálók az 1967-es határok alapján történő tárgyalások újrakezdését követelték. „Palesztin állam – izraeli érdek”, „Bibi, ismerd el a palesztinokat” – ilyen transzparenseket lehetett látni.

A menet a Tel Aviv Múzeum előtt állt meg, itt két parlamenti képviselő, Dov Khenin, a szocialista Hadash politikusa, és Zahava Galon, a szociáldemokrata Meretz aktivistája szólt a tömeghez, majd Yehoshua Sobol drámaíró beszéde következett. „Nem az amerikai kongresszus fogja megfizetni a következő háború árát – fogalmazott az író. – Amikor Netanjahu nemet mondott az 1967-es határokra, a békét utasította el.”

A miniszterelnök felelőssége központi téma volt a tüntetésen. „A háború nem elkerülhetetlen – magyarázta Khenin. – Netanjahu azonban beszédében lezárta a békefolyamatot.”

A békéért demonstrálókat néhány tucat, izraeli zászlóba burkolt jobboldali ellentüntető fogadta a Rabin téren. Egy baloldali aktivistát letartóztattak, amiért étellel dobálta a rendőröket, más atrocitás azonban nem történt.

Mint ismert, Benjamin Netanjahu nemrég amerikai körúton járt. Az izraeli miniszterelnök látogatása alkalmából Barack Obama amerikai elnök egyik beszédében az 1967-es határok alapján történő határrendezést javasolt, melyet Netanjahu élesen visszautasított.

The Telegraph (www.telegraph.co.uk)

Az egyetemek is vétkesek a fiatalok radikalizálódásában – jelentette ki Theresa May belügyminiszter a The Telegraphnak. A tory politikus további részleteket árult el az új terrormegelőzési programról.

„Úgy vélem, az egyetemek nem hajlandóak megérteni, mi minden történhet campusaikon belül – nyilatkozta a miniszter. – Azt hiszem, többet is tehetnének a szélsőséges eszmék terjedése ellen. Mi mindenesetre tenni fogunk róla, hogy az új rendszer értelmében minden egyetem tiszta, világos üzenetet sugározzon az efféle szervezeteknek és egyéneknek.”

May arról is beszélt, egészen pontosan mik lesznek azok az „alapvető brit értékek”, melyek elutasításával egy csoport szélsőségesnek bélyegzi majd magát. „A kormányzat radikálisnak fog nevezni minden olyan személyt, aki nem támogatja az emberi jogokat, a törvény előtti egyenlőséget, a demokráciát és a társadalomban való teljes részvételt, ahogy azokat is, akik akár nyíltan, akár burkoltan helyesnek tartják a brit katonák meggyilkolását. – közölte. – Az ilyen szervezetekkel a kormányzat nem kíván kapcsolatba lépni sem támogatás, sem párbeszéd formájában.”

Az előzetes tervek alapján körülbelül húsz, jelenleg még állami támogatásban részesülő szervezet fogja elveszíteni kormányzati forrásait. Ezenfelül a minisztérium huszonöt, a szélsőséges iszlám veszélyének különösen kitett körzetet állapít majd meg, ahol különösen szigorúan veszik majd a stratégia betartatását.

A közintézményekben (könyvtár, iskola) elhelyezett számítógépekről igyekeznek ellehetetleníteni a szélsőséges honlapok böngészését, az internetes radikalizmus elleni küzdelemben pedig a YouTube és az AOL is a kormány segítségére lesz. „Itt az idő, hogy a társadalom tagjai észrevegyék, ez mindannyiunk közös ügye” – fogalmazott May.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.