Új elképzeléssel állt elő a „söralátétes”

Új adópolitikai elképzeléssel állt elő Németországban a söralátét méretű adóbevallás ötletének atyja, Paul Kirchhof heidelbergi jogászprofesszor, aki szerint a jelenleg több mint 30 ezer paragrafusból álló német adójogot 146 paragrafusra kell szűkíteni, és be kell vezetni az egykulcsos jövedelemadót.

MNO
2011. 06. 28. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirchhof kedden bemutatott koncepciója szerint 25 százalékos kulcsra van szükség a munka- és a tőkejövedelem, valamint a vállalatok adóztatásában. Jelenleg a társasági adó 15 százalék, a tőkejövedelmet 25 százalékos adó terheli, a személyi jövedelemadó pedig 14 és 45 százalék között van Németországban. Az egykori alkotmánybíró javaslata szerint meg kell szüntetni valamennyi adókedvezményt, és egységesíteni kell a forgalmi, a jövedéki, az örökösödési és az ajándékozási adó rendszerét is.

Paul Kirchhof a 2005-ös németországi választási kampányban vált széles körben ismertté, amikor az akkor még csak kancellárjelölt Angela Merkel megtette pénzügyminiszter-jelöltté. Az egykulcsos jövedelemadót és az adórendszer radikális egyszerűsítését szorgalmazó akkori javaslata igen negatív fogadtatásra talált, egyes elemzők szerint éppen Kirchhof miatt csökkent a konzervatívok népszerűsége annyira, hogy végül nagykoalícióra kényszerültek a szociáldemokratákkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.