Új tartalommal kell megtölteni a két főváros kapcsolatát

A Berlinhez fűződő kapcsolat és együttműködés rendkívül fontos Budapest számára – hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Tarlós István.

MNO
2011. 06. 30. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest főpolgármestere csütörtökön a német fővárosban folytatott tárgyalásokat abból az alkalomból, hogy Berlin és Budapest között 20 évvel ezelőtt írták alá a testvérvárosi kapcsolatok létesítéséről szóló megállapodást. Tarlós István szerda este részt vett a Brandenburgi kapunál tartott magyar ünnepi koncerten, amelyet Magyarország európai uniós elnökségének záróakkordjaként, továbbá a testvérvárosi egyezmény létezésének 20. évfordulója alkalmából rendeztek. A főpolgármester úgy értékelte, hogy különösen 2003-től kezdve sorvadtak a két főváros együttműködési kapcsolatai, ezért a megállapodást új tartalommal kell megtölteni.

Tarlós István Berlinben többek között Klaus Wowereit kormányzó polgármesterrel, valamint elődjével, a testvérvárosi megállapodást annak idején német részről aláíró Eberhard Diepgennel találkozott. Elmondta, hogy a mostani látogatás jó alkalmat nyújtott arra is, hogy tárgyalópartnereit tájékoztassa Magyarországról és a magyar uniós elnökség munkájáról. A két főváros együttműködésével, illetve a kapcsolatok élénkítésének szükségességével összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Németország Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnere. Ebből kiindulva a két város kapcsolatain is változtatni kell – jelentette ki a főpolgármester, aki szerint tárgyalásai, valamint az ünnepi koncert egyaránt hozzájárultak a szálak újbóli felvételéhez.

A két főváros újra felveszi a kapcsolatokat

Tarlós István elmondta, hogy a tárgyalásokon politikai és szakmai kérdések egyaránt szóba kerültek. Az utóbbiak között napirenden volt a városi közszolgáltatások működtetése, a közlekedés, a metróépítés, az idegenforgalom. Német kollégájával, Klaus Wowereittel megállapodtak abban, hogy a két főváros újra felveszi a kapcsolatokat, és ebből a célból szakértőket bíznak meg a konkrét együttműködési területek kijelölésével. Utalt arra, hogy megkezdődik a közvetlen kommunikáció és a szakembercsere. Nagyon fontos területként értékelték a kultúrát, amit a szerda esti koncert is bizonyított. Az ilyen típusú rendezvényeket mind Berlinben, mind Budapesten folytatni fogják – mondta el a főpolgármester, aki úgy értékelte: az elmúlt években Berlin olyan várossá alakult, amely joggal pályázik Európa jelképes fővárosának címére.

A kultúrához hasonló együttműködési területként említette az idegenforgalmat is. Tanulságosnak nevezte, hogy az ifjúság szórakozási és kulturális lehetőségeit a berlini hatóságok mindig úgy tervezik, hogy soha nem feledkeznek meg a szervezettségről, illetve a rend biztosításáról. A szervezetlenség, a rendetlenség nem lehet része egy működőképes várospolitikának, mert annak káosz lehet a vége – utalt rá Tarlós István. E várospolitika megvalósíthatóságával kapcsolatban követendő példa az, amit Berlinben tesznek – tette hozzá.

A főpolgármester a berlini látogatás kapcsán elmondta: munkatársaival áttekintik Budapest nemzetközi kapcsolatait. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi főpolgármester, Demszky Gábor irányítása alatt Budapest nagyon sok kapcsolatot létesített. Megítélése szerint azonban ezek közül több nem működtethető életszerűen. „Ezért most azt igyekszünk feltérképezni, hogy mely városi kapcsolatok életképesek, illetve érdemi tartalommal megtölthetők” – fogalmazott Tarlós István.

A német kapcsolatok Magyarország, illetve Budapest számára rendkívül fontosak – jelentette ki a főpolgármester, hasonlóan fontosnak nevezve például a határon túli magyar területek városaival, általában a Magyarországgal határos országok fővárosaival, továbbá néhány kínai, amerikai, orosz, valamint olasz várossal való kapcsolatokat is. „Vannak azonban olyan formális kapcsolatok, amelyek megítélésem szerint értelmesen nem működtetetők” – jelentette ki az MTI-nek Budapest főpolgármestere.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.