Utoljára még megremegnek a falak a várban + Kép

Jövő hét végén ismét megtelik zenével, tánccal, mulatsággal a diósgyőri vár. Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválját 32. alkalommal rendezik meg az ország egyik legszebb műemlékében, hagyományosan július második hétvégéjén – utoljára a megszokott helyen, a régi várban.

MNO
2011. 06. 30. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kaláka fesztiválon fellép – többek között – a Sebő együttes, az idén 25 éves PG Csoport, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és Erdélyből a Szászcsávási Banda. Rendkívüli zenei élmény lesz a Rendhagyó Prímástalálkozó produkciója, hiszen a zenekar tagjai saját hangszerük (hegedű, cimbalom, szaxofon, gitár) nemzetközileg is ismert virtuóz előadói. A Varga János Project Elixir című előadása egy hatalmas utazás Indiától a Balkánon át Közép-Európába. Ágoston Béla és zenekara, a Tócsni & flódni is izgalmas ötvözetét kínálja a magyar, szlovák és klezmer muzsikának.

A diósgyőri várban felállított két színpadon felváltva játszanak a zenekarok. A Pódium házigazdái az idén azok az együttesek, amelyek budapesti művelődési intézményekben (Fonó, Aranytíz, Marczibányi tér) tartanak rendszeresen táncházat. A programban lesz dél-szláv, cigány, moldvai és gyimesi csángó muzsika, világzenei koncert és természetesen énekelt versek is a házigazda Kalákától. Kísérő rendezvények is színesítik a fesztivált: fotókiállítások, dokumentumfilmek vetítése, templomi hangversenyek (vasárnap délután az avasi református templomban Heidl György Creatio – Teremtés című műve a Sator quartet, Bognár Szilvia és Lovasi András előadásában), kirakodóvásár, gyerekjátszó, mesterségbemutatók.

Az idén ismét lesz előadás Sajóvámoson is. Július 7-én, csütörtökön a Nyilas Misi Házban nyitó koncerttel és táncházzal (Kaláka, Esztenás) kezdődik az összművészeti rendezvénysorozat. „Természetesen az eddigi 31 fesztivál is nagyon fontos volt nekünk, hiszen ezért szerveztük, de az idei azért kicsit más lesz, mint a többi, mert utolsó alkalommal leszünk a megszokott helyszínen, a diósgyőri várban. Jövőre rekonstrukciós munkák miatt átmenetileg bezárják a műemlék épületet, és ezért új helyszínt keresünk a rendezvénynek” – mondta Gryllus Dániel, a fesztivál művészeti vezetője.

Néhány hasznos információ a rendezvényre indulóknak: a Máv-Start Zrt. 33 százalékos menettérti utazási kedvezményt biztosít a Kaláka fesztiválra utazóknak. Ebben az évben is van lehetőség kempingezni a vár melletti strandon.


(kalakafesztival.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.