Utolsó bulira készülnek a diósgyőri várban

Idén júliusban utoljára kerül sor a Kaláka-fesztiválra a megszokott helyén, a diósgyőri várban. Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei rendezvényén az elmúlt 31 év során több mint negyedmillió néző volt.

MNO
2011. 06. 03. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő januárban rekonstrukciós munkák miatt bezárják a diósgyőri várat, a tervek szerint a Nagy Lajos-korabeli formájába állítják vissza. Az átépítés után – a kialakításra kerülő szűk terek miatt – valószínűleg nem lesz alkalmas a Kaláka-fesztivál megrendezésére. Az elmúlt 31 év alatt több mint negyedmillió néző és csaknem ötezer fellépő a világ minden tájáról vett részt a programsorozaton.

Egy emberöltőnyi idő telt el az indulás óta. Az első nézők már az unokáikat hozzák. Barátságok, szerelmek, házasságok kötődnek a fesztiválhoz és persze a diósgyőri várhoz – olvasható a közleményben. Sok, azóta világhírű előadó, illetve zenekar – többek között Palya Bea, Pál István „Szalonna”, a Kerekes együttes – először a Kalákán lépett fel nagyközönség előtt. Sok, akkor már világhírű művész – mint például Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a Brave Old World, a Cechomor – koncertjét láthatta itt a közönség.

„Idén láthatjuk utoljára a diósgyőri várat, és benne a fesztivált úgy, ahogy megszoktuk, megszerettük, ahogy a szívünkhöz nőtt. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy búcsút kell vennünk a vártól, de természetesen nem ér véget a Kaláka-fesztivál története. Keressük a megoldást. Reméljük, a fesztivál zárásakor már be tudjuk jelenteni az új helyszínt” – mondta Gryllus Dániel, a fesztivál művészeti vezetője. Akik július 7–10. között ellátogatnak a rendezvényre, részesei lehetnek – többek közt – a rendhagyó prímástalálkozónak, láthatják a Sebő együttes és Kovács András Ferenc költő közös műsorát, a Szászcsávási Bandát, az idén 25 éves PG Csoport koncertjét, a Pannonia Allstar Ska Orchestrát és természetesen a Kaláka együttest – zárul a közlemény.

(kalakafesztival.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.