Világszerte visszaesett a születések száma

Számos országban jelentős, a születések számára vonatkozó hatást fejtett ki a 2008–2009-es világgazdasági válság.

MNO
2011. 06. 28. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) demográfiai intézetének és a laxenburgi Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézetének (IIASA) tanulmánya szerint a recesszió Európában és az Egyesült Államokban a termékenységi ráta visszaesését eredményezte.

A fejlett országokban a krízis megállította a születési arányszám 1960-as évek óta tartó növekedését – írja keddi közleményében az IIASA. A 27 EU-tagország közül 26-ban 2008-ban még növekedett a születések száma – az egyetlen kivétel Luxemburg volt, ahol stagnált. Egy évvel később már 13 tagországban csökkent, négyben pedig stagnált a termékenységi ráta. Spanyolország és az Egyesült Államok az 1970-es évek óta a legsúlyosabb válságát élte át, ez pedig megfordította az eddigi növekedési rátát.

Országok egy nagyobb csoportjában – például Angliában, Írországban, Olaszországban, Csehországban, Szlovéniában vagy Ukrajnában – ugyanakkor a gyermekek számának egy évtizednyi emelkedése után a születések számának stagnálása következett be. Más nemzeteknél, például Németországban, Svédországban, Bulgáriában és Svájcban nem bontakozott ki egyértelmű fejlődési irányzat.

A demográfusok úgy vélik, a trend hátterében a munkanélküliség, illetve a munkahelyi bizonytalanság áll. A kutatók szerint az emberek reagálása a gazdasági válságra függ az egyén nemétől, korától, gyermekei számától és képzettségétől. A fiatal, gyermektelen párok a válság idején inkább nem vállalnak gyermeket. A magas képzettségű nők, különösen ha még nincs gyermekük, a krízissel járó munkahelyi bizonytalanságokra a gyermekvállalás elhalasztásával reagálnak. Ezzel szemben az alacsonyabb képzettségű nőknél gyakran nő a termékenységi ráta.

Az osztrák kutatók tanulmányukat a Population and Development Review című szaklapban mutatták be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.