Zöld utat kapott a kisebbségi törvény Szlovákiában

Másodszor is megszavazta a szlovák parlament a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Ezúttal komolyabb zökkenők nélkül. A törvény így Ivan Gasparovic elnöki vétója ellenére is életbe lép.

MNO
2011. 06. 28. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényt eredetileg Ivan Gasparovic államfő megvétózta, de ismét változatlan formában fogadták azt el. A második körben 77 képviselő szavazott a javaslat mellett, így a várakozásoknak megfelelően ismét sikerült elfogadni a szabályozást.

Ezért többek között bizonyos feltételek mellett, az egymást követő népszámlálások adatai által megerősítve húszról tizenöt százalékra csökkenhet a nyelvhasználati küszöb. A hivatalok meghatározott órákban foglalkozhatnak a kisebbségi nyelven ügyüket intéző polgárokkal. A kétnyelvű községek 2012 júniusa után mindkét nyelven kiadják majd az anyakönyvi és halotti kivonatokat, a kisebbségek képviselőinek joga lesz anyanyelvén kommunikálni a hivatallal.

Az egyes állomásokon feltüntethetővé válik a községek kisebbségi nyelven való elnevezése, de elsőként mindig a szlovák nevet kell feltüntetni, s az nem is lehet kisebb betűkkel írva, mint kisebbségi verziója. Ilyen módon lehet jelölni egyébként minden nyilvános feliratot is. A kisebbségi nyelvhasználati törvényben is megjelentek az ötventől 2500 euróig terjedő büntetések, a kormányhivatal döntése alapján szabják ki ezeket. Az intézkedés a magyar, cseh, bolgár, horvát, német, lengyel, roma, ruszin és ukrán nyelveket érinti.

Slota ismét érdekeseket mondott

A nyelvhasználati törvény vitájában most is inkább az ellenzéki képviselők bizonyultak aktívnak. Marek Madaric (Smer) szerint a törvény elfogadása komoly nehézségeket okozhat majd a hivatali kommunikációban és kapcsolatban áll Orbán Viktor revíziós politikájával. A politikus kifejtette, véleménye szerint a kisebbségek nyelvhasználati jogát a „minden nemzetközi normának” megfelelő jelenlegi szabályozás is megfelelően garantálja, módosítása pedig kártékony.

Az SNS elnöke, Ján Slota szintén felszólalt, és egyenesen lehazaárulózta a kormánypárti képviselőket, akik „kinevetnek” mindent, ami kicsit is szlovák.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.