15 ezer ember életminősége javul

Befejeződtek a Közép-Tisza vidékén lévő Millér belvízi főcsatorna mederfejlesztési és rekonstrukciós munkálatai, a pénteken átadott vízügyi létesítmény öt Szolnok megyei település 15 ezer lakosának az életminőségét javítja.

MNO
2011. 07. 01. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztés összköltsége 350 millió forint volt, amelyet európai uniós pénzforrásokból teljes egészében a Észak-Alföldi Regionális Operatív Program finanszírozott – mondta a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az átadás alkalmából. Lovas Attila jelezte: a megújult belvízfőcsatorna a Besenyszög, Jászapáti, Jászkisér, Jászladány és Jászszentandrás településeken élő és gazdálkodó, mintegy 15 ezer ember életminőségét javítja.

A Millér főcsatorna átadásával befejeződött a Közép-Tisza-vidéki belvízbefogadó és öntözőcsatorna-hálózat fejlesztésének első üteme. A beruházás 2007-ben indult, és összességében mintegy 2,3 milliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A fejlesztések három régió három megyéjének öt kanálisát érintették. A beruházás keretében egyebek mellett elvégezték az egykor kizárólag belvízelvezetésre létesült, ám hosszú ideje öntözésre is használt létesítmények medrének kotrását és felújították műtárgyait. Emellett a teljes 125 kilométeren tucatnyi új zsilipet is kialakítottak. Ezzel a csatornák a belvízelvezetés és öntözés mellett új funkciókra is alkalmassá váltak, így ökológiai célú vizek visszatartására, továbbá a tisztított szennyvíz, valamint a halgazdálkodás, illetve a speciális növénytermesztési technológiák során használt vizek befogadására.

A projekt belvízvédelmi szempontból már befejezése előtt, 2011 első hónapjaiban jól vizsgázott, amikor januárban és februárban a Közép-Tisza vidékét óriási belvíz sújtotta. Az akkor mért és csúcsnak számító 74 ezer hektáros vízborítottság lényegesen magasabb lett volna, ha a már elkészült csatornaszakaszok megnövelt vízáteresztő képessége nem segíti a felgyülemlett belvíz levezetését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.