200 film a fesztiválon

Mintegy 200 filmet láthatnak az érdeklődők a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a pénteken kezdődő 46. nemzetközi filmfesztiválon, amelynek nemzetközi zsűrijét Szabó István magyar rendező vezeti.

MNO
2011. 07. 01. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmek többsége egész estés játékfilm. Több mint hatvan alkotásnak Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója. A belépők ára változatlanul 65 korona, hozzávetőleg 650 forint.

Az ünnepélyes megnyitón péntek este a Thermal szálló nagytermében a Charlotte Brontë regénye alapján készült brit Jane Eyre című filmet vetítik le. Jelen lesz a filmben szereplő Judi Dench híres angol színésznő és Cary Joji Fukunaga, a film amerikai rendezője. A nézők között ott lesz Václav Klaus cseh államfő és felesége is. Neves vendégekben egyébként az idén sem lesz hiány. Karlovy Varyba látogat többek között John Turturro, illetve John Malkovich is.

A játékfilmek versenyprogramjában az idén 12 film szerepel, cseh alkotás azonban nincs köztük. A legjobbnak ítélt filmet nemzetközi zsűri választja ki. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül még 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. Nagy várakozás előzi meg a Cigány című új szlovák alkotást, amelyet Martin Sulík rendező jegyez.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik győztes a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A fesztivál programját számos szekció alkotja a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül, ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), a cseh filmek programja, de szerveznek retrospektív vetítéseket is. Néhány szekcióban magyar alkotásokat is bemutatnak. A nézők például megismerkedhetnek Tarr Béla A torinói ló című alkotásával.

A nemzetközi seregszemle zsűrijének elnöke Szabó István magyar filmrendező lesz. „Legendás alkotóról van szó, nagy érdeklődéssel várjuk” – jelentette ki a közelmúltban Karel Och, a fesztivál művészeti igazgatója.

A kilencnapos seregszemle költségvetése – hasonlóan a korábbi évekhez – 135 millió korona. „Ebből 30 milliót az állam ad, nyolcmilliót Karlovy Vary városa, hárommilliót a régió, ami együttesen 41 millió. A többi pénzt a támogatóktól és a partnerektől kapjuk” – vázolta a költségvetést Jirí Bartoska fesztiváligazgató.

Miután Karlovy Varyban felújították a nyári szabadtéri színházat, a rendezők megszervezték, hogy az idén két-három órás késéssel levetítsék ott a fesztivál nyitófilmjét, illetve a díjnyertes alkotást. „Ezek olyan filmek, amelyekhez másutt nehezen jutna hozzá a széles közönség” – érvelt Bartoska. Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a Monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége A kategóriásnak minősítette. A rangos fesztivál díjkiosztóját július 9-én, szombaton tartják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.