27 strandon növelik a biztonságot

Az idei szezonban ötödik alkalommal szervezett elsősegélynyújtást a Balatonnál a Magyar Vöröskereszt, mintegy 400 fiatal önkéntes részvételével – mondta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke Balatonlellén pénteken.

MNO
2011. 07. 01. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 1-től és augusztus 21-ig tartó programot 19 Balaton-parti település 27 strandján indították el – mondta a szolgálat megnyitó sajtótájékoztatóján Habsburg György. Ismertetése szerint az önkéntesek az elmúlt négy évben több mint 12 ezer sérülést láttak el szakszerűen, két esetben pedig életet is mentettek. Bár a kedvező tapasztalatok ellenére nehéz támogatókat szerezni a programhoz – mondta –, az idén is sikerült a szolgálat fenntartásához szükséges összeget megszerezni. A szervezet valójában kétszer ennyi balatoni strandon is fel tudna állítani elsősegélynyújtó pontokat, lenne is ehhez elegendő önkéntes, és az önkormányzatok is igényelnék, de az egyre szűkösebb anyagi források miatt egyelőre nem lehetett bővíteni a szolgálatot.

Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a balatoni szolgálat eddigi eredményei igazolták a létjogosultságát. Köszönetet mondott a vöröskeresztnek és önkénteseinek, hogy jelenlétükkel növelik a Balatonhoz érkező turisták biztonságérzetét.

A szolgálatot megkezdő fiatalok a megnyitón bemutatót tartottak az elsősegélynyújtásról és a defibrillátor használatáról. A korábbi szezonok tapasztalatai szerint leggyakrabban napszúrás, rovarcsípés, kagyló okozta vágás és horzsolás miatt kérnek segítséget a nyaraló, fürdőző vendégek. Az önkéntesek a főszezonban naponta délelőtt 10 és este 6 óra között teljesítenek szolgálatot a strandokon. A balatoni szolgálat idén 18 millió forintból gazdálkodhat, az összeget, illetve a tárgyi feltételeket magán- és állami vállalkozások, valamint az önkormányzatok adományai biztosítják. A fiatalok ellátásához az érintett önkormányzatok többsége napi egyszeri étkeztetéssel járul hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.