413 kultúrház újulhat meg

Több száz kultúrház állaga romlik Romániában országszerte, miközben a kulturális tárca pályázatokat is kiír a felújításokra. Az idén 413 épület újulhat meg – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján.

MNO
2011. 07. 13. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap bemutatja a Marosvásárhelytől 5 kilométerre található Jedd falu példáját, ahová több százan költöztek ki az elmúlt évtizedekben a közeli nagyvárosból, a helyi művelődési otthon mégsem működik. Az Új Magyar Szó által megszólaltatott Kakassy Sándor Maros megyei tanácsos elmondta, hogy a régi kultúrotthonok elvesztették eredeti funkciójukat. „A megyei tanács minden tavasszal kiír kulturális pályázatot, és rengeteg a jelentkező, de a minőség igencsak kifogásolható. A Nemzeti Színháztól néhány kilométerre lévő falvakba már nem jut el a színház, nincsenek kiszállások. Könyvtárak vannak, könyvtárosokat fizetünk, de olvasásnépszerűsítés nincs” – hangsúlyozta a tanácsos.

Hargita megyében jobb a helyzet. A székelyföldi megyében évek óta működik a Színházat a vidéknek program, és a helyi színházak közül több intézmény is rendszeresen „tájol”, vagyis játszik falvakban, városokban a megyei önkormányzat segítségével – ott, ahol van erre alkalmas játszóhely, karbantartott kultúrotthon. A kulturális minisztériumnak több olyan kezdeményezése volt, amely a falusi kulturális központok rehabilitációját célozta meg – írja a lap. Négy éve, 2007-ben 400 millió eurót pályáztattak meg a vidéki kulturális hálózat újraélesztésére. A pályázati kiírásra négyszáz pályázat érkezett, többnyire Románia északi és északkeleti régióiból.

A kulturális minisztérium illetékesei az Új Magyar Szó érdeklődésére elmondták, hogy a művelődési házak rehabilitációjához a fejlesztési minisztériummal közösen indított program révén az idén is jelentős támogatáshoz lehetett jutni. A sikeresen pályázók listáját június 30-án hozták nyilvánosságra: 413 épület felújítására van most pénz. Maros, Hargita, Szilágy és Kovászna megyékből majdnem száz kérést bíráltak el pozitívan. „Azok számára, akik igényelték, a kulturális tárca szakmai segítséget is nyújtott a pályázáshoz, jó eséllyel biztosítható fedezet az ilyen jellegű beruházásokhoz” – tájékoztatta a lapot Debreczeni Hajnal, Kelemen Hunor művelődési miniszter sajtószóvivője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.