610 millió eurós bevételben reménykednek

A román állam 9,84 százalékos részesedéstől válik meg az osztrák OMV többségi tulajdonában levő Petrom-cégből; a részvénypakett eladása hétfőn kezdődött a bukaresti tőzsdén.

MNO
2011. 07. 11. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mediafax jelentése szerint ez lesz a legnagyobb tőzsdei értékesítés a bukaresti értéktőzsde történetében. A pakett 85 százaléka várhatóan nagybefektetőkhöz, így befektetési alapokhoz kerülhet, a maradék kisbefektetőké lehet. A vásárlók július 22-ig legalább 3 ezer részvényből álló csomagokra nyújthatnak be ajánlatot. Egy részvény maximálára 0,46 lej, amelyet a Petrom-részvények tavalyi legjobb tranzakciós ára alapján állapítottak meg.

Ha az egész pakettre elérhető lesz a maximális részvényár, ez 610 millió eurót jelentene a román államnak. Az eladást követően a Petromban levő román állami rész 10,79 százalékra csökken. Az osztrák OMV a Petromban 51 százalékos többségi részt birtokol. Románia korábban azt közölte, hogy 2-3 milliárd euró bevételt vár energiaipari vállalatok kisebbségi részesedéseinek privatizálásából.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.