A beruházás jól illeszkedik a kormány stratégiájához

Európai minőségben, ám kínai áron állít elő nagyrészt exportra szánt napelemeket az Agulhas-Solar Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. újonnan létesített összeszerelő üzeme Szolnokon – mondta a cég ügyvezető igazgatója az üzem pénteki átadásán.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797401" target="_blank"><strong>• Energiatakarékosság, több munkahely + Hang</strong></a>

MNO
2011. 07. 15. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boros Gyula elmondta: az AC-DC Logisztikai Parkban, a volt Mondi Papírgyár területén megvalósult beruházás technológiája az európai csúcsminőséget képviseli. A 30 megawatt kapacitású üzem jelenleg a menedzsmenttel együtt 42 embernek ad munkát Szolnokon, ám a közeljövőben tervezett fejlesztések további mintegy 15 új munkahelyet teremtenek majd.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára megnyitó beszédében elmondta: jelenleg a szolnoki az első közepes méretű, napelemgyártással foglalkozó, magyar tulajdonú vállalkozás, az üzem kiépítéséhez az állam és az Európai Unió 400 millió forintot meghaladó támogatást nyújtott.

A beruházás 3 millió 91 ezer euróból, egy háromezer négyzetméter alapterületű, bérelt csarnokban valósult meg. A tervezett bővítés keretében 2012 elejére egy második forrasztórobot telepítésével 65 megawattra emelik majd az üzem kapacitását. A csarnokban jelenleg működő nagy teljesítményű lamináló berendezés addigi kapacitásának kevesebb mint 50 százalékán dolgozik, így ezt a későbbiekben elegendő lesz mindössze átprogramozni – mondta a cég ügyvezetője. Az Agulhas-Solar Kft. részére a technológiát egy svájci cég szállítja, a 3S Swiss Solar Systems AG, amely a világ vezető gyártója a laminálási és forrasztási technológia területén – mondta Boros Gyula, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően adhatnak 10 év teljes körű és 25 év működési garanciát termékeikre.

Bencsik János emlékeztetett, hogy a társaság a napelemek telepítését végző szakemberekből országos hálózat létrehozását is tervezi, mely a szolnoki gyártóbázis mellett újabb, hasonló mennyiségű munkahely teremtését eredményezheti a későbbiekben. Az államtitkár szerint mindez illeszkedik a kormány által a napokban 2030-ig elfogadott nemzeti energiastratégiához, amelyhez jelenleg hét cselekvési terv készül a biztonságos ellátás, a megfizethetőség, a természeti fenntarthatóság és a munkahelyteremtés jegyében.

Szólt arról is, hogy Magyarország villamosenergia-igénye a jelzett időszakban évi 1,5 százalékkal növekedhet a mai számítások alapján. A többletet a megújuló energiák részarányának növelésével lehet előteremteni. E területen 76 pályázatot támogatott az állam az elmúlt fél évben, amelyek újabb, legalább 8,3 megawatt teljesítmény kiépítését teszik lehetővé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.