A cél, hogy csak egészséges dinnye kerüljön forgalomba

A dinnyetermelők és a fogyasztók védelmében a Vidékfejlesztési Minisztérium módosította a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatalról szóló rendeleteket, amelyek július 14-én lépnek hatályba. Utóbbi rendelet kiterjed az élelmiszerek hatósági ellenőrzésére is. A változtatás elsődleges célja, hogy csak jó minőségű, kártevőktől mentes, egészséges és érett dinnye kerüljön az asztalokra.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796268" target="_blank"><strong>• A fogyasztók és termelők érdekeit is szolgálja a szabályozás</strong></a>

MNO
2011. 07. 11. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módosításoknak köszönhetően a dinnyéket egységesen és egyértelműen osztályozzák, így jobb minőségű és megbízhatóbb termékeket vásárolhatnak a fogyasztók. A minőségi besorolásokon kívül a tárca szabályozza a kereskedelmi regisztráció feltételeit. Eszerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszer-vállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat. Ezzel hatékonyabbá válik az ellenőrzés. A regisztráció nem vonatkozik a kistermelőkre és azokra a vállalkozókra, akik évi 20 ezer kilogrammnál kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt forgalmaznak. A minőségi előírásoknak azonban ezeknek a termékeknek is meg kell felelniük.

Azért, hogy a fogyasztók asztalára megbízható forrásból származó zöldségek és gyümölcsök kerüljenek, külön odafigyelnek arra, hogy megfelelően dokumentálták-e a termék származását. Ezzel a lépéssel a tárca a feketegazdaságot is vissza kívánja szorítani.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.