A módosításoknak köszönhetően a dinnyéket egységesen és egyértelműen osztályozzák, így jobb minőségű és megbízhatóbb termékeket vásárolhatnak a fogyasztók. A minőségi besorolásokon kívül a tárca szabályozza a kereskedelmi regisztráció feltételeit. Eszerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszer-vállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat. Ezzel hatékonyabbá válik az ellenőrzés. A regisztráció nem vonatkozik a kistermelőkre és azokra a vállalkozókra, akik évi 20 ezer kilogrammnál kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt forgalmaznak. A minőségi előírásoknak azonban ezeknek a termékeknek is meg kell felelniük.
Azért, hogy a fogyasztók asztalára megbízható forrásból származó zöldségek és gyümölcsök kerüljenek, külön odafigyelnek arra, hogy megfelelően dokumentálták-e a termék származását. Ezzel a lépéssel a tárca a feketegazdaságot is vissza kívánja szorítani.
(MNO)
Baleset miatt több kilométeres dugó van az M0-áson