A diabéteszen is segít a D-vitamin

A D-vitamin étrend-kiegészítő csökkenti a 2-es típusú, felnőttkori cukorbetegség kockázatát azáltal, hogy javítja az inzulint termelő sejtek működését – állapították meg amerikai kutatók.

MNO
2011. 07. 11. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, amikor a szervezet inzulinválasza romlik, emiatt magas lesz a vércukorszint, hiszen a glükózt az inzulin távolítja el a vérből és raktározza el a májban, valamint az izmokban. Az inzulint a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik.

Anastassios Pittas, a bostoni Tufts Egyetem orvosi központjának endokrinológusa csoportjával 92, cukorbetegséget megelőző állapotban lévő embert vont be vizsgálatába. A résztvevők vagy D3-kiegészítőt kaptak, vagy kalciumot, vagy mindkettőt, illetve placebót. Négy hónap elteltével tesztelték az önkénteseknél a diabétesz kockázatát jelző paramétereket, így a vércukorszintet és a béta-sejtek működését is.

A kutatók úgy találták, hogy a D-vitamin határozottan javította a béta-sejtek funkcióját, a kalcium azonban nem volt hatással működésére sem önmagában, sem a vitaminnal kombinálva. A D-vitaminra vonatkozó korábbi tanulmányok vegyes eredményeket hoztak azzal kapcsolatban, hogy segít-e a diabétesz megelőzésében.

A mostani eredményeket az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.