A dzsesszkedvelőknek is érdemes a Balatonra menni

Három dzsesszkedvelő kezdeményezésére négy éve indult és mostanra egész nyáron át tartó rendezvénysorozattá terebélyesedett a balatongyöröki dzsesszfieszta, amely csütörtöktől várja a műfaj iránt érdeklődőket.

MNO
2011. 07. 02. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény egyik ötletadója, Varga Endre, aki maga is muzsikus, az MTI-nek elmondta: egy újságíró és egy vendéglátós barátjával közösen ötölte ki, hogy a Balaton-partra vezető hangulatos környezetben olyan rendezvényt tartanak, ahol igényes, magas színvonalú szórakoztatást is biztosítanak. Az is céljuk volt, hogy a környékbeli, kiváló dzsesszmuzsikusok fellépési lehetőséget kapjanak.

Az elmúlt pár év során egyre bővült a műfajhoz kapcsolódó előadások köre, így az idén a nyár végéig már minden csütörtökön felhangzik a györöki dzsesszfieszta éppen aktuális koncertje. Július 7-én, a nyitóestén Kollmann Gábor szaxofonos és Urbán Orsolya énekesnő látható-hallható, de a következő hetekben fellép még mások mellett Winand Gábor és Gyárfás István, több helyi formáció, majd a zárónapon egy osztrák együttes kínál kikapcsolódási lehetőséget.

Varga Endre több műfajban is aktív muzsikus, sokan a reneszánsz és barokk muzsikát korhű hangszereken és ruhákban előadó hévízi Musica Antiqua vezetőjeként ismerik, de „könnyebb” műfajokkal is rendszeresen fellép. A Late Night Jazz Band nemrég adta ki első lemezét, a Happy Dixieland Band kosztümökben idézi fel az 1920-as, 1930-as évek zenéjét és régi magyar slágereket, a tanárkollégáival alkotott Keszthelyi Jazzműhely pedig már a funky felé hajlik.

A sorozat szervezője elmondta még: az egyre bővülő támogatóknak köszönhetően minden koncert ingyenes. A legjelentősebb támogató Balatongyörök önkormányzata, de 100 ezer forintot a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyertek, s a koncertek helyszínének környékén lévő vendéglátós vállalkozók is szponzorai a rendezvényeknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.