A főügyészséghez fordul a Híd

A főügyészséghez fordul a Híd magyar–szlovák kormánypárt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) gyűlöletkeltő, magyarellenes óriásplakátjai miatt – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

MNO
2011. 07. 13. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Híd politikusai szerint tűrhetetlenek az SNS óriásplakátjai, mert „magyarveszéllyel” riogatják a lakosságot. A legnagyobb gondot abban látják, hogy a közélet kezd hozzászokni a rasszista és nacionalista indíttatású kampányokhoz. „Lassan ott tartunk, hogy mindenki csak legyint, amikor arról van szó, hogy Slotáék (Ján Slota az SNS elnöke) nyílt magyarellenességgel vagy a romák elleni bujtogatással próbálnak szavazatokat szerezni. Ezt nem szabad hagyni” – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke. Elmondta: a tavalyi parlamenti választások előtt elhelyezett, roma férfit ábrázoló SNS-es plakátok miatt ugyan felhördült a társadalom, de semmilyen lépés nem történt, hogy ilyen hirdetés ne ismétlődhessen meg.

„A Híd jogászokkal készíttetett elemzést, amely pontosan rámutat azokra a pontokra, ahol az SNS törvényt sért. Az elemzést eljuttatják a főügyészséghez, továbbá a reklámtanács figyelmét is felhívják a nemzetiek plakátkampányára, az ugyanis nem tartja tiszteletben a reklámetikai kódexet. Az óriásplakátokon megfogalmazott uszító üzenetek – a magyar terjeszkedés ellen, a „Nem akarunk a Felvidéken élni” és a többi – szerintük hozzájárulnak az olyan eseményekhez, mint a közelmúltban Érsekújvárban tapasztaltak: ott magyar- és zsidóellenes feliratokkal firkáltak össze házfalakat” – olvasható a lapban.

Bugár szerint az SNS politikusainak kijelentései sem maradhatnak válasz nélkül. „A romaellenesség esetében viszonylag széles körű tiltakozás tapasztalható, viszont a magyarellenességet a társadalom hajlamos kézlegyintéssel elintézni, mondván, ez része a Slota-folklórnak” – hívta fel a figyelmet Bugár. Ugyanakkor előrebocsátotta: a Híd próbálkozásainak sikere kétséges, ugyanis az ügyészségekre és a bíróságokra az elmúlt években sem volt jellemző, hogy büntetést javasoltak volna hasonló beadványok miatt.

A Híd a kétnyelvűséggel kapcsolatban is kampányt indít: az önkormányzatoknak matricákat küld szét, amelyekkel megjelölhetik azokat a helyeket, ahol a lakosok a kisebbség nyelvén is intézhetik ügyeiket. A matricák szövege „Itt magyarul is beszélünk” lesz. Az olyan településekre, ahol roma, német, ukrán és ruszin lakosság is él, az adott kisebbség nyelvén készült matricát küldenek. A párt egyben felkéri az önkormányzatokat, hogy a matricákat terjesszék a helyi vállalkozók és intézmények között is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.