„A kormány stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre”

Az országos rendőrfőkapitány szerint Magyarországnak a polgárőrségre változatlanul szüksége van, a rendőrség stratégiai partnernek tekinti az Országos Polgárőr Szövetség tagjait és tagszervezeteit. Hatala József altábornagy szombaton Gyenesdiáson, a polgárőrök országos találkozóján azt is hangsúlyozta, hogy a magyar rendőrség erkölcsi kötelessége a szövetséggel való együttműködés.

MNO
2011. 07. 02. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyenesdiási rendezvényre több mint ötezren érkeztek az ország egész területéről – mondta az MTI-nek a helyszínen Horváth Róbert, a vendéglátó Zala megyei polgárőrszövetség elnöke. Schmitt Pál köztársasági elnök levélben köszöntötte az ország több mint kétezer polgárőr-egyesületét. Az országos rendőrfőkapitány az elmúlt időszakra utalva azt mondta: „egyes csoportok megirigyelték a polgárőrök sikerét, annak ellenére, hogy semmit nem tettek azért, hogy ebbe a sikerbe munkát fektessenek”. Hatala József szerint az elmúlt húsz év bizalmon és megbecsülésen alapuló együttműködése a garancia arra, hogy ezeket a nemtelen és méltatlan támadásokat visszaverve a rendőrség és a polgárőrség továbbra is összehangoltan dolgozzon együtt az ország közbiztonságáért.

Kiemelte, hogy az államigazgatás rendszerébe nem tartozó civil szervezet szélsőségektől mentes munkavégzésével közmegbecsülést érdemelt ki, és az EU-elnökség rendezvényeinek biztosításában is fontos segítséget nyújtott.

Az altábornagy köszönetet mondott a kilencvenezer polgárőrnek az elmúlt évben végzett őszinte és áldozatos munkájáért.

Van ok az ünneplésre

Túrós András, a polgárőrszövetség országos elnöke a 17. találkozón azt emelte ki, hogy az ünneplésre minden oka megvan az idén húszéves polgárőrségnek, mert példát mutatott a civil szervezeteknek önkéntességből, szolidaritásból, fegyelemből és az egységből. „Az évi kilencmillió szolgálati óra és a rendőrséggel közösen adott kétmillió óra szolgálat nélkül Magyarország szegényebb lenne” – fogalmazott Túrós András, hozzátéve, hogy a polgárőrség a rendszerváltozás „gyümölcse” és sikerágazata is lehet.

Nagyobb a biztonság

Kontrát Károly belügyi államtitkár beszédében kiemelte, hogy a szövetség bűnmegelőző tevékenységének köszönhetően az ország ma biztonságosabb, mint korábban. Hangsúlyozta: a kormány stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre, és ezt a költségvetésből nyújtott támogatásával is elismeri. Az idén tavasszal módosított polgárőrségről szóló törvény hozzájárul a közrend és közbiztonság érdekében végzett tevékenység eredményességéhez – tette hozzá.

Az országos találkozón kitüntetéseket is átadtak; Paskai László bíboros a polgárőrszövetségért nyújtott tevékenységéért kapott kitüntetést Túrós Andrástól. A polgárőr város címet Békés és Dunaföldvár kapták, a polgárőr község elismerést Hollókő, Magyarszombatfa, Röszke és Tárkány kapta. A főváros közbiztonságáért Kőbánya önkormányzata vehetett át díjat. A polgárőröket belügyminiszteri és rendőr-főkapitányi elismeréssel jutalmazták. A találkozón az idén először, hagyományteremtő szándékkal véradónapot is tartottak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.