A lassulás oka: szigorú intézkedések

A kínai feldolgozóipar hivatalos teljesítménymutatója júniusra 50,9 pontra, 26 havi mélypontra csökkent a májusi 52,0 pontról, 28. hónapja jelezve javulást – csakhogy második hónapja lassuló javulást egyik hónapról a másikra – a mutatót kezelő kínai logisztikai és beszerző szövetség (CFLP) pénteki közlése szerint. A szervezet a kínai statisztikai hivatal megbízásából és számára készíti e mutatót.

MNO
2011. 07. 01. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők 51,3 pontot vártak. Az idén eddig a havi mutatók átlaga 51,7 pont, ez elmarad a tavalyi, 53,8 pontos átlagtól. Ennek oka ugyanaz, mint ami az egész kínai gazdaságot fékezi: az erős infláció és nyomában a központi bank egymást követő szigorító intézkedései. Júniusban a bekerülési árak inflációja már nem volt olyan gyors, mint májusban – részmutatója 56,7 pontra csökkent 60,3 pontról –, de még ez is túl erős ütem.

A világ második számú gazdasága, Kína hazai összterméke (GDP) az eddigi rekordévben, 2007-ben 14,2 százalékkal bővült. Utána 2008-ban 9,6 százalékosra, majd 2009-ben 9,1 százalékosra lassult a növekedés. Tavaly 10,3 százalékkal bővült a kínai gazdaság, de idénre ismét lassúbb, 9,6 százalékos, illetve a jövő évre 9,5 százalékos ütemet jósolt legutóbb a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az idén az első negyedévben 9,7 százalékkal volt nagyobb a kínai GDP az egy évvel korábbinál. A kormányzat első becslése szerint az első fél évben átlagosan 9,5 százalékos lehetett a gazdasági növekedés éves összehasonlításban.

A kormány egyik tanácsadó testülete szerint egész évben az ipari termelés növekedése átlagosan 13,5 százalékosra fog lassulni az első félévi 13,9 százalékról éves egybevetésben, a központi bank inflációellenes, pénzügypolitikai szigorításai miatt. Az export éves növekedését átlagosan 21 százalékra várják az első félévi, 24,8 százalékosra becsült többlet helyett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.