A miniszterelnök is kiállt minisztere mellett

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is kiáll politikai alelnöke, Borbély László környezetvédelmi miniszter mellett, megalapozatlannak tartva az őt érintő állításokat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik vizsgálatával kapcsolatosan – így foglalt állást a szervezet Szövetségi Állandó Tanácsa. Emil Boc miniszterelnök is kiállt minisztere mellett.

MNO
2011. 07. 15. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyről a romániai média kedden kezdett híreket adni a DNA közlésére hivatkozva, miszerint az ügyészek egy olyan ügyben vizsgálódnak, amelyben Borbély László neve is szerepel. Az ügy gyanúsítottja Ioan Ciocan Szatmár megyei üzletember, aki a vádhatóság szerint egy 20 ezer euró értékű lakásfelújítással „vásárolta meg” a miniszter befolyását, hogy könnyebben jusson közbeszerzési szerződésekhez. Az ügyészek szerint mindebben Szepessy Szabolcs, Borbély személyi tanácsadója közvetített, ő szintén gyanúsítottként szerepel. A vállalkozó és a tanácsos ellen bűnvádi eljárást indított a DNA, a miniszter ellen azonban nem kezdeményeztek eljárást.

Az Adevarul című napilap azt állítja, hogy a szóban forgó bukaresti ingatlan tulajdonosa Vincze Mária, aki a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közgazdaság-tudományi karán Borbély László doktorátusvezetője volt. A lap szerint Vincze a lakást Borbély László anyatársától (Erdélyben így hívják a nászasszonyt) vásárolta meg két évvel korábban. Borbélynak Kovács Attila, a Brassó Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke a veje, az ő anyjáról van szó. Az ügyészek szerdán házkutatást tartottak a lakásban, csütörtökön pedig Nagyváradon tanúként kihallgatták Borbély László feleségét és anyatársát.

A magyar politikai szervezet Szövetségi Állandó Tanácsa határozottan kiáll Borbély László mellett, egyhangúan támogatja mindabban, amit miniszterként és a szövetség politikai alelnökeként végez – jelentette ki a sajtónak Kelemen Hunor Kolozsváron. Az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott: a testület szerint a Borbély László ellen felhozott vádak megalapozatlanok, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a korrupcióellenes ügyészség híreket, légből kapott vádakat szivárogtat ki a sajtónak. Borbély László a sajtó előtt fenntartotta korábbi – az MTI-nek is elmondott – nyilatkozatát, amely szerint semmilyen szinten nincs köze ezekhez a vádakhoz. „Akárcsak Önök, jómagam is a sajtóból értesültem a történtekről, és Önökhöz fordulva tájékozódom az ügy alakulásáról” – mondta az újságíróknak Kolozsváron a környezetvédelmi miniszter. Azt is cáfolta, hogy ismerné az ügyben gyanúsított üzletembert.

Borbély védelmére kelt Emil Boc miniszterelnök is, aki egyben az RMDSZ-szel együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke. Borbélyt továbbra is teljes jogú miniszternek nevezte, hozzáfűzve: a DNA semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adott arról, hogy vizsgálat zajlana ellene. Úgy vélte: a dolgok jelenlegi állása szerint egyelőre sajtótémáról, semmint igazságügyi vagy politikai eseményről van szó. A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó pénteken, két napon belül másodszor is olyan kommentárt közölt, amelyben azt sejteti: Borbély neve azért bukkant fel most egy „korrupciós ügyben”, mert az RMDSZ ellenezte Traian Basescu és az általa támogatott PD-L közigazgatási átalakítási tervét, amely kedvezőtlenül érintette volna a romániai magyarságot.

Az Evenimentul Zilei című napilap úgy fogalmaz: a környezetvédelmi miniszter jelenleg fontos pénzügyi forrást jelent az RMDSZ számára, hiszen olyan projekteket finanszírozhat, amelyek választási tőkét biztosíthatnak e szervezet számára a jövő évi választásokon. Ha emiatt az ügy miatt Basescu elnöknek fel kellene függesztenie őt pozíciójából – és a magyar közösség iránt kevésbé „készséges” tárcavezető lépne a helyébe – az nagy csapás lenne az RMDSZ számára – véli a román lap kommentátora.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.