Államcsínyre készültek, letartóztatták őket

Több katonát, köztük két tisztet tartóztattak le a nyugat-afrikai Nigerben, mert államcsínyre készültek a kormány megdöntésére és a márciusban megválasztott elnök, Mahamadou Issoufou meggyilkolására – közölte egy biztonsági illetékes kedden.

MNO
2011. 07. 26. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban már napok óta közszájon forogtak olyan híresztelések, hogy összeesküvést szőnek az országban, amelynek lakosai már számos puccsot megéltek azóta, hogy Niger 1960-ban elnyerte függetlenségét Franciaországtól.

Issoufou márciusban demokratikus választás révén került a legmagasabb közjogi méltóság tisztébe. A voksolást a Salou Djibo tábornok vezette katonai junta szervezte. Djibo 2010 februárjában távolította el a hatalomból a korábbi nigeri elnököt, Mamadou Tandját 10 éves országlása után. A katonai vezetésnek a tavaly októberben elfogadott új alkotmány szerint április 6-ig kellett átadnia a hatalmat egy demokratikusan megválasztott civil vezetőnek.

Issoufou elnöknek egyebek között le kell törnie a sivatagos északi országrészben, de olykor a fővárosban, Niameyben is tevékenykedő emberrabló terrorista bandákat. Az uránércben bővelkedő, de mégis rendkívül szegény ország polgári vezetésének kiemelt célja a demokrácia megszilárdítása.

Barack Obama amerikai elnök várhatóan pénteken fogadja Issoufout három másik, a Szaharától délre fekvő frankofon ország államfőjével együtt. Az Egyesült Államok ezzel a gesztussal akarja jelezni, hogy támogatja a „fejlődő demokráciákat”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.