Átalakítanák a műemléki szabályozást

Francia és német példa alapján műemlék- és alacsonyabb védelemmel rendelkező műemléki értékkel bíró megkülönböztetést javasol az értékes régi épületekre a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) – közölte a szakmai szervezet.

MNO
2011. 07. 11. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg 14 ezer műemlék épület van Magyarországon, sok közöttük a romos állapotú. Miután egy régi épület felújítása 30-40 százalékkal drágább az új építésűnél, a fejlesztők nem szívesen vágnak bele a munkába, figyelemmel arra is, hogy a kihasználhatóságuk és az energetikai jellemzőik is hátrányt jelentenek.

Az IFK felsorolja azokat a szükséges állami szabályokat, amelyek megkönnyítenék az ilyen épületek felújítását. Az első a már említett kétszintű védelem, amikor a második kategóriában szabadabb kezet kapna a fejlesztő. Az ideiglenes védelmet ma bárki kérheti, és ez egy-két évvel hátráltatja a munka megkezdését. A jövőben csak a tulajdonos, a műemlékvédelmi hatóság, illetve a fejlesztő kérhessen ideiglenes védelmet, s az egy év helyett csak három hónapig tartson – szól a következő javaslat.

Az IFK szeretné elérni, hogy ha a fejlesztő az eredeti lakófunkciót állítja helyre, akkor kapjon a költségeire áfamentességet. Az épület energiahatékonyságának jelentős növelésével pedig csökkenjenek a védelmi előírások, illetve ahol lehetetlen parkolót építeni, ott szűnjön meg ez a kötelezettség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.