Az indiai piacot is megcélozták a magyar cégek

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szolgáltatási szakosztályán belül megalakult a magyar–indiai kapcsolatok fejlesztéséért tevékenykedő szakmai osztály – közölte Lakatosné Nemes Sarolta, a Mediexan Tanácsadó Ügynökség Kft. ügyvezetője, a szakmai osztály alelnöke az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 02. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakmai osztályt a magyar–indiai kapcsolatok erősítésében érdekelt tizennégy, zömében magyar vállalkozás azzal a céllal hozta létre, hogy támogassa a kis- és középvállalkozások indiai piacra jutását, a magyar tudás, innováció megismerését Indiában. Ezenkívül lehetőséget kínálnak indiai cégeknek arra, hogy közvetlenül magyar partnerre találjanak – mondta Lakatosné Nemes Sarolta. Az alelnök szerint az alapítók között lévő gyógyszeripari, élelmiszer-ipari, megújuló energiával foglalkozó vállalkozók, külkereskedők, oktatásszervezők és tanácsadók többnyire lefedik az Indiában érdeklődésre számot tartó magyar kínálatot.

Lakatosné Nemes Sarolta hangsúlyozta, hogy az indiai üzletemberek nagy érdeklődést tanúsítanak a magyarországi lehetőségek iránt, és jelentős tőkeerővel rendelkeznek. A lehetőségekről az alelnök úgy vélekedett, hogy az indiai befektetők különösen érdeklődnek az innováció, a tudástranszfer iránt, továbbá szívesen jönnének Magyarországra tanulni indiai diákok, illetve az indiai intézmények részt vennének olyan együttműködésben, amely során magyar felsőoktatási intézménnyel közösen adhatnának ki diplomákat, közös féléveket szerveznének.

A szakmai osztály tervezi, hogy bemutatkozik India budapesti nagykövetségén, konferenciákat, workshopokot szervez, amelyekre indiai cégeket is meghívnak – ismertette Lakatosné Nemes Sarolta. Az alelnök beszámolt arról, hogy az alakuló ülésen a szakmai osztály elnöke, Koczkás János nagy jelenőséget tulajdonított a két ország közötti kereskedelmi diplomácia megerősítésének, a meglévő kapcsolatok új szempontú, a kulturális és földrajzi különbségeket is kellő súllyal mérlegelő fejlesztéseknek. Lakatosné Nemes Sarolta tájékoztatása szerint a szakmai osztály alakuló ülésén előadást tartott az indiai gazdasági lehetőségekről, az együttműködés fejlesztésére vonatkozó elképzeléseiről Terényi János kinevezett nagykövet, aki szeptemberben foglalja el állomáshelyét Újdelhiben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.