Bíróságon az érmetolvajok

Rablás és más bűncselekmények miatt indult büntetőper három férfi ellen szerdán a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon; a vád szerint társuk felbujtására a másik két vádlott rendőrnek adta ki magát, és így több mint hatszázmillió forint értékben pénzérméket, ékszereket rabolt el egy numizmatikustól.

MNO
2011. 07. 13. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség különösen nagy értéket meghaladó értékre elkövetett rablással, a személyi szabadság hivatalos eljárás színlelésével elkövetett megsértésével és közokirat-hamisítással vádolja a három férfit.

A szerdai tárgyaláson ismertetett vádirat szerint Máté Csaba Tamás harmadrendű vádlott 2010 februárjában egy – a nyomozás során ismeretlenül maradt – férfitól tudomást szerzett arról, hogy a sértett jelentős értékű műkincs- és ékszergyűjteményt tart a budapesti lakásában. A hatóságok előtt ismeretlen férfi azt is közölte, hogy ha az ékszereket meg akarják szerezni, azokat ő azonnal el tudja adni egy amerikai állampolgárnak, viszont az értékeket kizárólag erőszakkal lehet elhozni, mivel csak a sértett jelenlétében lehet annak lakásába bejutni és a széfet kinyitni.

A harmadrendű vádlott ezt követően ismerősei körében társakat keresett terve megvalósításához. A vád szerint Vujkov Ákos elsőrendű és Dajka Szilárd Gábor másodrendű vádlott vállalkozott a bűncselekmény elkövetésére. A harmadrendű vádlott a rabláshoz nyakba akasztható, az első- és a másodrendű vádlott fényképét tartalmazó igazolványokat, valamint rendőrségi sapkákat, láthatósági mellényeket, bilincseket biztosított társai részére.

A vádiratban az áll: Vujkov és Dajka ezeket magukhoz véve 2010. április 13-án a sértett lakóhelyéhez mentek és a kapuban várták a gyűjtőt. A hazaérkező sértettel közölték, hogy a rendőrségtől jöttek, és tudomásuk van arról, hogy az utóbbi 3-4 hétben több, betöréses lopásból származó pénzérmét vásárolt, s azokat szeretnék megnézni.

A sértett beengedte őket a lakásba, de vitatta, hogy bűncselekményből származó érték lenne nála. A vádlottak közölték vele, hogy mások több terhelő vallomást tettek rá, majd a falhoz állították, hátratett kézzel megbilincselték, és felszólították, hogy közölje velük, hol van az értékeket tartalmazó széf. A sértett útmutatásával az elkövetők megkeresték és kinyitották a páncélszekrényt, és az abban lévő, 603,5 millió forint értékű arany és ezüst történelmi pénzérméket, kitüntetéseket, nyakláncokat eltulajdonították. Távozáskor a lakás ajtaját kívülről rázárták a megbilincselt sértettre.

A bűncselekménnyel okozott kárból mindössze 61,4 millió forint térült meg – áll a vádiratban. A tárgyaláson csak az első- és a másodrendű vádlott jelent meg, mivel társuk szökésben van, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A jelen lévő két férfi tagadta bűnösségét, és vallomást sem akartak tenni.

A bíróság a sértettet is meghallgatta, aki részletesen előadta kirablásának körülményeit. A férfi azt mondta, még akkor is azt hitte, hogy igazi rendőrökkel van dolga, amikor a vádlottak megbilincselve bezárták a lakásába. Hajnalban jött rá, mi történt, amikor a két férfi az ígérete ellenére nem tért vissza. Másnap reggel egy ismerőse szabadította ki.

Mint hozzátette, körülbelül 2500 érmét vittek el tőle, amelyek közt rendkívüli ritkaságok is voltak. Az érmék mellett ékszereket, kelyheket és poharakat is elraboltak a lakásából. Elmondta, hogy ezeket a tárgyakat 34 év alatt gyűjtötte össze, ismert alakja a numizmatikusoknak, s Magyarországon senki más nem rendelkezett olyan nagyságrendű gyűjteménnyel, mint amilyen neki volt. A gyűjtemény nem volt biztosítva.

A sértettnek a vádlottak ügyvédjei is tettek fel kérdéseket; szerintük nem biztos, hogy a férfi a valódi tetteseket ismerte fel a nyomozási eljárás során. A bizonyítási eljárás tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik, ítélet szeptemberben várható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.