Cseh cég szállít fegyvereket a Közel-Keletre

Több mint 1,2 milliárd korona értékben szállít fegyvereket a Közel-Keletre a Ceská Zbrojovka cseh fegyvergyártó cég.

MNO
2011. 07. 01. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közszolgálati cseh televízió pénteki közlése szerint a morvaországi Uhersky Brodban működő cég mintegy 20 ezer pisztolyt (CZ75), gépfegyvert (CZ Skorpion EVO3) és automatikus puskát (CZ 805 BREN) szállít egy hivatalosan meg nem nevezett közel-keleti arab ország rendőrségének. A televízió és a Hospodárské Noviny című gazdasági lap úgy tudja, hogy a célország az Egyesült Arab Emirátusok vagy Szaúd-Arábia.

„Még tárgyalunk partnereinkkel, de a tárgyalások már a végükhöz közelednek” – jelentette ki Lubomír Kovarík, a Ceská Zbrojovka vezérigazgatója. Tekintettel a konkurenciára, részleteket nem volt hajlandó elárulni. Nem hivatalos források az ipari és kereskedelmi minisztériumban a televíziónak megerősítették, hogy a szállítmány valóban egy közel-keleti országba irányul. A tárca szerint a Ceská Zbrojovkának tartós engedélye van a fegyverkereskedelemre, de minden egyes tranzakció lebonyolítását még külön is jóvá kell hagynia a minisztériumnak. „Teljesen megbízunk a cégben, nagy tapasztalatai vannak” – mondta Milan Hovorka ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes.

„Az üzlet kockázatos. Mindig fennáll a veszélye annak, hogy a fegyvereket a hatalom az ellenzék letörésére használja fel” – figyelmeztetett Peter Tkác, az egyik civil mozgalom képviselője.

A cseh fegyverkivitelnek több évtizedes hagyományai vannak. Az önálló Csehország megalakulása után a legjobb évet 2008 jelentette, amikor ötmilliárd korona értékben vittek ki cseh fegyvereket külföldre. A Ceská Zbrojovka tavaly a cseh hadsereg egyik pályázatát is megnyerte, amelynek alapján 1,23 milliárd korona értékben kézi fegyvereket, döntően automata puskákat szállít a hadseregnek.

A Ceská Zbrojovka a világ egyik legnagyobb kézifegyvergyártója. Tavalyi bevételei meghaladták az 1,7 milliárd koronát. Az idei terv a kétmilliárdos határ átlépése. A tavalyi nettó adózott nyereség 138 millió koronát tett ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.