Csütörtökön tartják a tanácskozást a görög válságról

Az euróövezeti tagállamok vezetői jövő hét csütörtökön délben tartanak válságtanácskozást a görögországi helyzetről – közölte Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken.

MNO
2011. 07. 15. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus Twitter-üzenete szerint a megbeszélés témája az euróövezet egészének pénzügyi stabilitása, illetve a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítség lesz.

Euróövezeti források szerint a találkozó célja az újabb görögországi mentőcsomag alapvetéseinek meghatározása lesz. Ezek között várhatóan szerepelnek majd a magánbefektetői részvételre vonatkozó kitételek is. „A kérdés most inkább már az, hogy miként, semmint hogy lesz-e egyáltalán magánbefektetői részvétel” – vélekedett a Dow Jones üzleti hírügynökségnek nyilatkozó euróövezeti forrás.

Az Európai Központi Bank azonban továbbra is határozottan ellenzi az ilyen jellegű terveket, ugyanis attól tart, hogy az szélesebb körű pénzügyi nehézségeket okozna. A mentőcsomag elsődleges célja, hogy biztosítsa azt a több mint 100 milliárd eurós hiányt, ami az elkövetkező években várhatóan keletkezik még a görög államháztartásban. Egyes források szerint a csomag véglegesítése akár szeptemberig elhúzódhat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.