Elárverezik a történelem egy 18 centiméteres szeletét

Kalapács alá kerül az amerikai történelem egy darabkája: elárverezik az első holdra szálláskor letűzött amerikai zászló 18 centiméteres szeletét.

MNO
2011. 07. 11. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez a legtöbbször látott zászló az amerikai történelemben” – mondta Michael Oernstein, a vasárnapi Los Angeles-közeli aukciót szervező ház vezetője. A zászlódarab mellé jár Neil Armstrong űrhajós aláírt fényképe is. A textília Tom Moser mérnöké volt, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakembere kapta 1969-ben a feladatot, hogy tervezze meg a holdra szálláshoz a különleges lobogót.

A NASA terveiben eredetileg nem szerepelt, hogy az Apollo–11 legénysége zászlót visz magával a küldetésre, mert egy ENSZ-egyezmény megtiltotta a tagállamok számára, hogy égitesteket magukénak követeljenek. Az amerikai kongresszus azonban „kicselezte” az egyezményt, és beépített a törvényjavaslatba egy olyan kitételt, amely lehetővé tette az amerikai lobogó leszúrását, azzal, hogy az nem jár területi igényekkel. Moser végül azt a megbízatást kapta, tervezzen olyan lobogót, amely kibírja az utat a Holdig. Az űrhajóban olyannyira szűkös volt a hely, hogy még egy feltekert zászló sem fért volna el, így a különleges eljárással kezelt alumínium zászlótartó rúd az űrhajó külsejére erősítve tette meg az utat.

A lobogó egy polcról került le, Moser azonban különleges varrással erősítette meg, hogy az alumíniumvázra erősítve dacoljon a Hold felszínén uralkodó körülményekkel, így a gravitáció hiányával is. A szövet fel nem használt darabkáját kidobták, Moser azonban kivette a szemétből. Ez kerül most kalapács alá.

A mérnök Neil Armstrong visszatérése után kapott aláírt fényképet az asztronautától, ezt 1990-es nyugdíjba vonulásáig irodájában őrizte a zászlódarabbal együtt. A szövet ugyan soha nem járt a Holdon, értékét – a fényképpel együtt – 100-150 ezer dollárra becsülik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.