Elmaradt a várakozásoktól a profit

A BP Plc. brit olajipari konszern második negyedévi nyeresége kisebb lett a vártnál, a kitermelése pedig csökkent, elsősorban a Mexikói-öbölben tavaly bekövetkezett katasztrófa utóhatásaként.

MNO
2011. 07. 26. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BP adózott eredménye 5,62 milliárd dollár volt a június 30-ig tartó három hónapban az egy évvel korábbi 17,2 milliárd dollár veszteség után. A szakértők 6 milliárd dolláros profitra számítottak. A cég olaj- és gáztermelése napi 3,43 millió hordó olajegyenértékes volt, 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A visszaesés részben annak a következménye, hogy a Mexikói-öbölben tavaly bekövetkezett katasztrófa után a BP komoly eszközértékesítésre kényszerült a baleset miatt jelentkező kártérítési költségek finanszírozásához. A termeléscsökkenésben szerepet játszottak az Angolában és az Északi-tengeren végrehajtott karbantartási munkálatok is. A BP értékesítése 39 százalékkal, 103,84 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbi 75,87 milliárd dollárról, elsősorban a nyersolaj világpiaci ára növekedésének köszönhetően.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.