Élő műsorban bukkantak az elképesztő kincsre

Kincset érő, késő XVII. századi kínai faragott csészekészletre bukkantak egy népszerű amerikai televíziós műsorban.

MNO
2011. 07. 26. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Antiques Roadshow 16 éves történetében ez a legértékesebb műkincs, amelyre véletlenül találtak. A késő XVII. századból vagy a XVIII. század hajnaláról származó öt csészét orrszarvúk szarvából faragták, értékük 1-1,5 millió dollár lehet.

A televízióműsor stábja az okhlahomai Tulsában bukkant a kínai ritkaságokra. A csészék névtelenségbe burkolózó gazdája az 1970-es években kezdte el gyűjteni az alkotásokat, de nem volt tudatában pontos értéküknek. A Kínából származó antikvitások iránt jelentősen nőtt az érdeklődés az utóbbi években a nemzetközi műkincspiacon, ez tovább növelheti a csészék árát.

Az Antiques Roadshow című műsor 1979-ben Nagy-Britanniában mutatkozott be, azóta több ország is átvette az ötletet, amelynek alapján a városokat járva családi otthonokban kutatnak értékes darabok után. Az amerikai műsor eddigi legnagyobb „fogását” 2009-ben a faragott jáde edények jelentették, az Észak-Karolinában talált ritkaságok értéke 1,07 millió dollár volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.