Előrelépés az orosz–fehérorosz–kazah vámunió terén

Oroszország az orosz–fehérorosz–kazah vámunió fejlesztésének jegyében péntektől megszüntet mindenféle ellenőrzést a Fehéroroszországgal közös határán, s a kazahsztáni határon is csak a határőrség marad.

MNO
2011. 07. 01. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos bejelentés szerint az ehhez szükséges dokumentumokat ratifikálták a vámuniót alkotó tagállamok. Az orosz vámőrség illetékese szerint a fehérorosz határon a továbbiakban nem lesz semmiféle ellenőrzés, az utazók észre sem veszik, hogy határt léptek át, mert Oroszország és Fehéroroszország már messzire jutott a közös szövetségi államba való integrálódás útján. Ezzel szemben a kazah határon továbbra is csak a kijelölt átkelőhelyeken lehet átjutni, ahol azonban csak határőrök végeznek majd ellenőrzést.

A határőr-ellenőrzések fenntartásának oka, hogy még vannak eltérések Oroszország és Kazahsztán migrációs jogszabályai között, de az egységesítésen dolgoznak. A három tagállam külső határain minden marad a régiben.

A határok megnyitása az utolsó pillanatig kétséges volt, mert eltérések voltak az orosz és a kazah behozatali vámtételek között is. A határnyitás nyomán szerzett első tapasztalatokat július közepén összegzik. A három ország vámuniójának létrehozásáról szóló első megállapodást két éve írták alá, s az éppen egy éve lépett életbe.

A vámunió orosz politikusok szerint ösztönző hatással lesz a tagállamok gazdasági fejlődésére. Az egységes piac 170 millió fogyasztót ölel fel, a vámunió tagjai a belső kereskedelmi korlátokat lebontják, kifelé viszont közös vámokat vetnek ki. Mindez növeli majd a három ország GDP-jét, becslések szerint a növekedés 2015-re 15 százalékot tehet ki.

A vámunióból leginkább Kazahsztán profitál, és a legtovább Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ódzkodott: szakértők a vámunió körüli vitával hozzák összefüggésbe egyebek között a tavaly júliusi orosz–fehérorosz gázárháborút is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.